Отидете към основна версия

16 Януари, 2015 20:13, обновена 16 Януари, 2015 20:13 2 765 6

Хванаха двама терористи в Берлин

  • берлин-
  • ислямисти-
  • турци-
  • джихадисти-
  • терористи

Досега около 550 граждани на Германия са заминалия за Сирия и Ирак, за да се бият в редиците на ислямистите

Антитерористична операция се провежда в столицата на Германия – Берлин, съобщава АП.

Първоначалните информации от полицията са, че са задържани двама души, уточнява Ройтерс. Става дума за мъже на 41 и 43 години. Силите на реда са ги арестували след като получили информация, че те са подготвяли нападения в Сирия, съобщава в. „Цайт“. Според изданието група от петима турци са били наблюдавани от месеци по подозрения за тероризъм и пране на пари.

Няма доказателства, че задържаните са планирали нападение в Германия. От сутринта ключови места на столицата са били разположени 250 полицаи, отбелязва сп. "Шпигел". „Цайт“ разкрива, че 41-годишният мъж е бил под влиянието на салафитския ислям. Той се е самопровазгласил за емир и организирал група от турски и руски граждани от чеченски произход. Пред тях той е проповядвал радикален ислям в опит да ги мотивира да отидат да се бият срещу неверниците в Сирия.

Другият задържан 43-годишният мъж се е занимавал с финансирането на дейността на групата. Досега около 550 граждани на Германия са заминалия за Сирия и Ирак, за да се бият в редиците на ислямистите. От тях 180 са се върнали.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: