16 Януари, 2015 11:58, обновена 16 Януари, 2015 12:20 1 904 0

Вдигнаха до най-високо нивото на сигурност в Белгия

  • белгия-
  • терористи-
  • ислямисти-
  • антитерористична акция-
  • вервие-
  • сирия

Полицията е провела мащабна антитерористична операция снощи

Вдигнаха до най-високо нивото на сигурност в Белгия - 1
Снимка: БТА

Белгия е в повишена бойна готовност, след като тази нощ бе проведена мащабна антитерористична акция, в която са били убити двама предполагаеми джихадисти, съобщава Би Би Си.

Заподозрените са били застреляни в източния град Вервие след като открили огън по полицията с автоматично оръжие в четвъртък вечер.

Трети заподозрян е бил ранен, преди да бъде арестуван.

Стрелбата в градчето, което се намира близо до границата с Германия, е била част от продължилата цяла нощ мащабна антитерористична операция в Брюксел и околните райони, съобщава Евронюз.

Въпреки, че тази акция идва седмица, след като въоръжени мъже убиха 17 души в Париж, белгийското разследване е било в ход преди атаката над "Шарли Ебдо". Според местните власти няма ясна връзка между двете.

"Акцията се провежда в рамките на разследване на оперативна клетка, съставена от хора, някои от които са се завърнали от Сирия", обясни говорителят на белгийския федерален прокурор Тиери Верц.

"Разследването установи, че тази група е била на път да извърши терористични атаки в голям мащаб в Белгия съвсем скоро."

Аматьорски кадри от мястото на инцидента са заснели как полицейските служители са посрещнати с изстрели докато се опитвали да заловят заподозрените.

Позовавайки се на нападението прокурорът Ерик Ван Дер Сипт заяви: "Заподозрените изведнъж са открили продължителен огън с леко стрелково оръжие и пистолети срещу специалните части на федералната полиция преди да бъдат неутрализирани."

Свидетел описва как е чул стрелба и експлозии. Когато екипът на Евронюз го запитал как се е почувствал той заяви: "Малко шокиран и малко уплашен и изненадан, че подобно нещо може да се случи тук".

Третият мъж е бил задържан по време на акцията срещу белгийски граждани, завърнали се от Сирия, които са заподозрени в планирането на нападения срещу полицейски участъци.

След края на операцията са били открити четири автомата Калашников, оборудване за производство на бомби и полицейски дрехи, съобщават местните медии.

Мерките за сигурност в Брюксел и околностите му са засилени, а степента на тревога е била повишена до най-високо ниво.

Силите за сигурност остават в зоната на Вервие.

Полицията се очаква да предостави повече подробности на брифинг днес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: