Отидете към основна версия

1 748 14

Донбас: Единични обстрели, но примирието като цяло се спазва

  • украйна-
  • донбас-
  • киев-
  • обстрели-
  • примирието-
  • режим на прекратяване на огъня-
  • петро порошенко-
  • сепаратистите-
  • дебалцево

Украинските сили и сепаратистите взаимно се обвиняват за отделните нарушения в режима на прекратяване на огъня

Снимка: АП/БТА

Украйна относително успешно премина в режим на примирие в полунощ по киевско време, в блогосферата се появиха съобщения за внезапна тишина в горещите точки, а от време на време двете страни в конфликта – официалната власт и сепаратистите, отправиха взаимни обвинения за отделни нарушения на режима на прекратяване на обстрела. Най-напрегнато остава положението в Дебалцево, предаде Нюзру.

Точно в 00:00 часа на 15 януари украинският президент Петро Порошенко излезе с телевизионно обръщение, в хода на което даде заповед за прекратяване на огъня в Донбас. „Целият свят е затаил дъх и чака утрото. Ако получим удар по едната страна, няма да подлагаме и другата“, послужи си с библейски пример той. Украинският лидер също така заяви, че действията на сепаратистите в района на Дебалцево поставят под заплаха мирния процес. Още вчера той бе предупредил, че при неспазване на мирните договорености ще обяви военно положение в цяла Украйна.

Лидерите на опълченците преди това от своя страна също дадоха заповеди за прекратяване на бойните действия. „Силите на опълчението на Донецката народна република в 00:00 часа по киевско време огъня при всички видове въоръжение“ – заяви представителят на Министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин. От Луганската народна република също потвърдиха прекратяването на обстрела.

На брифинг тази сутрин говорителят на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна Владислав Селезньов съобщи, че от 3:00 в неделя обстрелите по позициите на военните в зоните на провеждане на силовата операция са спрели. По неговата оценка, режимът на прекратяване на огъня като цяло се спазва.

По-късно бе съобщено за 6 случая на нарушения, а след това – за още 4. Двете страни взаимно се обвиняват за тях. В Луганската народна република не е имало неспазване на обявеното примирие нито от едната, нито от другата страна, каза луганският лидер Игор Плотницки пред ТАСС.

РИА "Новости", ТАСС, Russia Today, "Эхо Москвы" и LifeNews, позовавайки се на материали, публикувани на сайта на Националната гвардия на Украйна, предадоха думите на предводителя на националистическия Десен сектор Дмитрий Ярош: „Два мои батальона, отлично въоръжени и екипирани, продължават настъплението срещу терористите при Дебалцево и имат сериозни военни резултати". По-късно това съобщение бе свалено от сайта. Преди дни Ярош заяви, че военните не са длъжни да съблюдават постигнатите в Минск споразумения между украинските власти и сепаратистите. „Всякакви договорености с терористи, взели под свой контрол част от територията на Донбас, са незаконни и незадължителни за изпълнение“, коментира тогава той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: