Last news in Fakti

14 Февруари, 2015 15:51 3 869 12

Сепаратистите обявиха, че прекратяват огъня и изтеглят бойната техника

  • украйна-
  • дебалцево-
  • сепаратистите-
  • изтеглят-
  • тежкото въоръжение-
  • артилерия-
  • прекратяват огъня

Информацията е противоречива, но по всяка вероятност само в района на Дебалцево ще продължи да се стреля

Сепаратистите обявиха, че прекратяват огъня и изтеглят бойната техника - 1
Снимка: АП/БТА

Опълченците сепаратисти за последните денонощия са дали почти 100 жертви, а близо 180 души от тях са ранени, съобщиха от щаба на т.нар. Антитерористична операция (АТО) в Източна Украйна на страница на своя пресцентър във Фейсбук, предаде Нюзру. На свой ред представителят на Министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република Едуард Басурин обяви пред „Интерфакс“, че за този срок украинските военни също са изгубили около 100 души, а от страна на ДНР има само 2 жертви и 17 ранени.

По-рано управлението на МВР за Донецка приведе данните 2-ма убити и няколко ранени, сред които и 3 деца. Украинската страна обвини за обстрела опълченците.

Междувременно официалният представител на Министерството на външните работи на Украйна Евгений Перебийнис обяви в ефира на тв канала "Дождь", че датата за прекратяване на огъня в региона – 15 февруари, е била предложена от руска страна, независимо на готовността на Украйна за незабавно извеждане на военните части. Вчера от руска страна твърдяха точно обратното – че те са имали готовност за незабавно прекратяване на бойните действия, но украинците настоявали за отсрочка.

„Навярно сте забелязали, че в този документ е написано „незабавно“, но на 15-о число...  Как следва да се разбира това?! Ние настоявахме наистина да е незабавно и бяхме готови да прекратим огъня във всеки момент. Но това беше, нека кажем, желанието на руската страна и незаконните въоръжени формирования“, коментира Перебийнис.

Той смята ситуацията за "абсолютно прозрачна": някой иска да промени линията на съприкосновение и използва няколкото денонощия, за да затвори котловината на Дебалцево и да отблъсне украинските въоръжени сили още по-далеч. "Ето такава мръсна игра се води, за съжаление“, каза той.

Посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет твърди в Туитър, че на спътникови снимки от района на Дебалцево и Донецк се виждали руски военни системи, а не такива на сепаратистите.

В същото време от самопровъзгласената Луганска народна република обявиха начало на изтеглянето на тежкото въоръжение от линията на съприкосновение. Това е заявил пред ТАСС техният представител Алексей Карякин. „Отвеждаме тежката артилерия, но нашите бойци остават на позициите. Правим всички стъпки, така че войната да свърши“, коментира той.

Днес лидерът на Донецката народна република Александър Захарченко също заяви за прекратяване на огъня от страна на сепаратистите по цялата територия на републиката с изключение на Дебалцево, където се намират украински военнослужещи. Той каза, че опълченците ще блокират всички опити на украинските военни да се измъкнат от обкръжението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Значи местните хора са сепаратисти!.......

    Коментиран от #3

  • 2 гост от бъдещето

    1 0 Отговор
    Ами да, някога и българите сме били сепаратсти в територията на Османската империя, но явно някой управляващи не искат да си го спомнят, а наближава 3-ти март!
  • 3 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Иракли Иракли":

    местните хора от чита и мурманск!

    Коментиран от #5

  • 4 Дядо Поп

    1 0 Отговор
    А пък албанците в Сърбия не бяха сепаратисти ,когато отцепиха
    четвърт държава за да създадат Косово,ама имаха техни хора в ЦРУ.
  • 5 кмета

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Десислава Димитрова":

    my frend shut up because you will do magic no you want opinion, proved how much have brains, you impersonate a woman, where you know that is sick dependency explains foreign affairs should go urgently to an madhouse, or rathaus you understand

    Коментиран от #7

  • 6 кмета

    1 0 Отговор
    Първо тези които са заградени 8000 украинци ги изтребвате за назидание на украина иначе ще се явите като слабаци после преговори украинците да си знаят ЧЕРНИЯ петър ,че няма да им помогне нито ес или пък КУнеца колкото помогнаха на вечно чакащите бЪЛГАРри края наближава промяна няма значи не сме достойни за земята наша и с право я изгубихме .
  • 7 onq s konq

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "кмета":

    Евала бе кмете!Ясно че от тва английското дето си го написал и дума не раэбираш,но шапка ти свалям эадето си се трепал да кълвеш буква по буква да го преписваш:)
  • 8 Бай хой

    2 0 Отговор
    По темата. Явно Европа и Русия искат мир. Но сащ и протежетата им имат други планове така че за съжаление простотията в украйна ще продължи.

    Най лошото е че нашите дупедавци се месят там където не им е работата и по заповед на вашингтон са започнали война срещу Русия. Продължават с простотиите и въпреки нежеланието на Европа да се въоражава украинската хунта нашите натовариха кораб с натовско оръжие и го изпратиха в украйна.И това тихоммълком докато ни заглавичкват със съдебни реформи.
  • 9 tost

    2 0 Отговор
    „„„Посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет твърди в Туитър, че на спътникови снимки от района на Дебалцево и Донецк се виждали руски военни системи, а не такива на сепаратистите.““““
    Аз ли нещо не разбирам? И на украинците и на сепаратистите системите са руски,а .... сега разбрах,САЩ искат да изпратят американски системи в Украйна и да си ги гледат от спътника.Разделяй и владей.
  • 10 999

    2 0 Отговор
    За пореден път питам, защо натовска Турция при окупацията на Гръцкият остров Кипър не се намеси САЩ за що тогава не чухме нищо за сепаратисти защо то така им изнасяше на Американците сега им трябва воина в Европа и се опитват да я направят.
  • 11 1313

    2 0 Отговор
    предлагам американските сепаратисти да се изтеглят от америка и да си оставят територията на индианците
  • 12 Васко

    2 0 Отговор
    Тия американци на всякъде се бъркат и си създадоха доста врагове.
    Никой не ги обича тези б....ци.
    Сега се гъбаркат и с Путин .
    Е тука сгрешиха и ще си намерят майстора
Новини по държави: