Отидете към основна версия

1 692 0

Два мощни циклона връхлетяха Австралия

  • австралия-
  • циклон-
  • буря-
  • куинсланд-
  • северни територии

Множество жители бяха евакуирани от крайбрежните райони на Куинслад и Северните територии

Два мощни циклона връхлетяха едновременно Австралия и причиниха сериозни разрушения, прекъсвания на електрозахранването и принудиха хората от крайбрежните райони да се евакуират, съобщава Би Би Си.

Тропическият циклон „Марсия“ връхлетя крайбрежието на щата Куинсланд между Сейнт Лоранс и Йепон малко след 22:00 часа по Гринуич в четвъртък. Циклонът, който бе регистриран като буря от пета категория, бе понижена до трета, но предупрежденията за силен дъжд и необичайно високи приливни вълни остава.

В последната си актуализация, австралийският център по метеорология, докладва че  се очаква "Марсия" да се движи на юг и постепенно да отслабне.

"Много разрушителното ядрото ... с пориви на вятъра до 205 км/ч, в момента вилнее в областите Йепон и Рокхемптън", се казва в съобщението.

Властите в Куинсланд се опасяваха от „катастрофа” в Йепон, но циклонът само „ни докосна”, съобщи местната управа. Около 33 000 души остават без централно електроснабдяване в региона, където сградите са с „леки щети”, но не се съобщава за човешки жертви или хора с наранявания.

Над 170 училища и детски центрове са били затворени, а хората евакуирани или преместени в безопасни райони.

Само няколко часа по-рано циклонът „Лам“ достигна австралийските брегове на север. 

Лам, който пристигна като буря от четвърта категория, удари остров Елчо и се отправи на югозапад. С навлизането в континенталната част тя отслабна до буря от втора степен. Местните жители заявиха, че покриви са били откъснати от множество къщи, а десетки дървета са били изкоренени. Не е имало съобщения за ранени или пострадали хора.

Преди да утихне до I категория „Лам” предизвика „значителни щети”, заяви Брус Портър, началник на местната полиция.

„Скъсани са електропроводи, съборени са много плодни дървета. Има непроходими пътища и сериозно засегнати сгради”, съобщават местните власти.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: