Отидете към основна версия

889 2

Унгария имала шпиони в Киев

  • шпиони-
  • унгария-
  • киев

Началникът на кабинета на министър-председателя на Унгария Янош Лазар заяви, че в Киев работят унгарски шпиони, съобщава The Budapest Beacon.

В отчет пред парламента за реорганизацияята на ръководеното от него Информационно бюро Лазар отбелязва, че положението със сигурността в Източна Европа се е променило радикално през изминалата година. Като пример той даде украинската криза: по думите му, Унгария граничи с държава, в състояние на въоръжен конфликт и унгарската агентура в Киев прави всичко по силите си, за да бъдат защитени интересите на Будапеща. Аналогично работят и разузнавателните служби на други страни в региона.

Според Лазар през следващото десетилетие ще се изостри проблемън на унгарското малцинство в Закарпатието. Ето защо, разузнавателните служби провеждат операции за защита на етническите унгарци, и често техните действия са в противоречие с интересите на Киев. Украинското контраразузнаване, от своя страна, прави всичко възможно, за да попречи на работата на унгарските представители и дипломати в Украйна, той подчерта Лазар.

Чиновникът критикува и властите на съседна Румъния за преследването на етнически унгарци, както и ръководството на Харватия за опити да дискредитира унгарския бизнес елит.

Той отбелязва и значителното влошаване на отношенията между тайните служби на Будапеща и Вашингтон и призова да се увеличи броят на информаторите в Брюксел, за да се осигури точна и навременна информация за плановете на ЕС по отношение на Унгария.

Информационното бюро е създадено през 1990 г. и първоначално се намираше под строг граждански контрол. С идването си на власт през 2010 г. Виктор Орбан отчете, че работата ва Бюрото е неефективна и го предаде на подчинение на вътрешното министерство. Две години по-късно, то мина на пряко подчинение на министър-председателя, а негов ръководител стана Янош Лазар. Паралелно растеше и финансирането му - от 30 милиона долара през 2010 до 46 млн през 2014 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: