Last news in Fakti

14 Юли, 2015 21:10 882 2

Унгария имала шпиони в Киев

  • шпиони-
  • унгария-
  • киев

Началникът на кабинета на министър-председателя на Унгария Янош Лазар заяви, че в Киев работят унгарски шпиони, съобщава The Budapest Beacon.

В отчет пред парламента за реорганизацияята на ръководеното от него Информационно бюро Лазар отбелязва, че положението със сигурността в Източна Европа се е променило радикално през изминалата година. Като пример той даде украинската криза: по думите му, Унгария граничи с държава, в състояние на въоръжен конфликт и унгарската агентура в Киев прави всичко по силите си, за да бъдат защитени интересите на Будапеща. Аналогично работят и разузнавателните служби на други страни в региона.

Според Лазар през следващото десетилетие ще се изостри проблемън на унгарското малцинство в Закарпатието. Ето защо, разузнавателните служби провеждат операции за защита на етническите унгарци, и често техните действия са в противоречие с интересите на Киев. Украинското контраразузнаване, от своя страна, прави всичко възможно, за да попречи на работата на унгарските представители и дипломати в Украйна, той подчерта Лазар.

Чиновникът критикува и властите на съседна Румъния за преследването на етнически унгарци, както и ръководството на Харватия за опити да дискредитира унгарския бизнес елит.

Той отбелязва и значителното влошаване на отношенията между тайните служби на Будапеща и Вашингтон и призова да се увеличи броят на информаторите в Брюксел, за да се осигури точна и навременна информация за плановете на ЕС по отношение на Унгария.

Информационното бюро е създадено през 1990 г. и първоначално се намираше под строг граждански контрол. С идването си на власт през 2010 г. Виктор Орбан отчете, че работата ва Бюрото е неефективна и го предаде на подчинение на вътрешното министерство. Две години по-късно, то мина на пряко подчинение на министър-председателя, а негов ръководител стана Янош Лазар. Паралелно растеше и финансирането му - от 30 милиона долара през 2010 до 46 млн през 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 1 Отговор
    Принципно виноги съм харесвал унгарците,но нека тая "Шепа-държава" не ми се прави на АВСТРОУНГАРИЯ,НИТО ПЪК ОРБАН-НА ВОЛЕН СИДЕРОВ!Знам че имат малцинство в Румъния и проблемите им са от "замадан време"/много години преди нас по националната румънска ТВ имат предаване на унгарски,отколкото ние на турски/,но не очаквах че ще стигнат чак до Украйна?!...И нека не спекулират с географското си положение в сърцето на Европа, щото "Големите" много бързо могат да им сменят правителството ...Като в Гърция до няколко месеца!!!
  • 2 Тоя с катъра

    1 0 Отговор
    Нещо не ги грееш тези работи, но ще ти кажа само, че унгарците действат доста професионално и решително, както беше преди много години и у нас.... Що се отнася до Виктор Орбан - той е един истински министър-председател, НА КОЙТО МУ ПУКА ЕДИНСТВЕНО ЗА СВОЯ НАРОД, независимо дали това ще се харесва в Брюксел, Вашингтон или Москва... Евала на унгарците! Праволинейни са и по отношение на бежанската вълна - строят сериозни заграждения и са една от двете страни, безапелационно отказали приемането по квоти на бежанци! Така се управлява и ТОВА Е НЕЗАВИСИМА НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА! А у нас какво - дойде един американски др..льо сенатор, размаха пръст на Орешарски и спряха Южен поток!!! Дойде си за малко един друг дрисльо, този път български - лицето Шаламанов, оплю Русия като враг №1 и си замина в любимото НАТО, но ликвидира за дълго туристическия бизнес на хората по нашето Черноморие - питайте ги, ако не вярвате! Безкрайно много са случаите на малоумието и окровената дебилщина на нашите "ръководители". И последният случай с изцепката на Плювню с посещението му в хунтаджийския за момента Киев и "крилатата" фраза, че Крим бил Украйна, а Украйна - Европа?! Пълен болш.д и трагедия...
Новини по държави: