Отидете към основна версия

34 544 60

Турция вече има собствен танк за армията (Видео)

  • танк-
  • турция-
  • алтай

Основен реализатор на проекта е турската фирма Отокар. Като подизпълнители участват и фирмите Aselsan, МKEK, Roketsan и южнокорейската фирма Hyundai Rotem

Армията в Турция ще се сдобие възможно най-скоро с танк родно производство. Изпитанията на танка „Алтай“ са преминали.

В момента течали последните процедури по неговото лицензиране преди да бъде приет на въоръжение, съобщават турските медии.

Бюджетът на програмата е от $1 млрд. Турски военни експерти посочват, че вече са получени запитвания от съседни страни за закупуване на танка.

Основният боен танк „Алтай“ е от трето поколение, базиращ се на южнокорейския танк XK-2 и серийното производство, на който се планира да започне през 2016 година.

Основен реализатор на проекта е турската фирма Отокар. Като подизпълнители участват и фирмите Aselsan, МKEK, Roketsan и южнокорейската фирма Hyundai Rotem.

Roketsan разработва заедно с южнокорейската фирма Ротем бронята на танка.

Теглото на „Алтай“ е 60 т. Той разполага с четири членен екипаж - командир, водач, мерач и пълнач. „Алтай“ може да развива скорост до 90 км/ч.

Основното оръдие на танка е 120 мм. гладкостволно оръдие производство на МKEK. Освен това има и две картечници за водени на огън по пехотата и лекобронирани техника на противника.

 

 

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: