Last news in Fakti

8 Януари, 2016 11:46 34 530 60

Турция вече има собствен танк за армията (Видео)

  • танк-
  • турция-
  • алтай

Основен реализатор на проекта е турската фирма Отокар. Като подизпълнители участват и фирмите Aselsan, МKEK, Roketsan и южнокорейската фирма Hyundai Rotem

Турция вече има собствен танк за армията (Видео) - 1

Армията в Турция ще се сдобие възможно най-скоро с танк родно производство. Изпитанията на танка „Алтай“ са преминали.

В момента течали последните процедури по неговото лицензиране преди да бъде приет на въоръжение, съобщават турските медии.

Бюджетът на програмата е от $1 млрд. Турски военни експерти посочват, че вече са получени запитвания от съседни страни за закупуване на танка.

Основният боен танк „Алтай“ е от трето поколение, базиращ се на южнокорейския танк XK-2 и серийното производство, на който се планира да започне през 2016 година.

Основен реализатор на проекта е турската фирма Отокар. Като подизпълнители участват и фирмите Aselsan, МKEK, Roketsan и южнокорейската фирма Hyundai Rotem.

Roketsan разработва заедно с южнокорейската фирма Ротем бронята на танка.Турция вече има собствен танк за армията (Видео)

Теглото на „Алтай“ е 60 т. Той разполага с четири членен екипаж - командир, водач, мерач и пълнач. „Алтай“ може да развива скорост до 90 км/ч.

Основното оръдие на танка е 120 мм. гладкостволно оръдие производство на МKEK. Освен това има и две картечници за водени на огън по пехотата и лекобронирани техника на противника.

 

 


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едикой си

    6 2 Отговор
    "Турски военни експерти посочват, че вече са получени запитвания от съседни страни за закупуване на танка."
    От кои точно съседи бе "джанъм"? Гърция - пфууу първи приятели сте с тях от години...България - ..без коментар....Сирия, Ирак наверно...или Армения...
    Хахахах...
  • 2 909

    10 12 Отговор
    турски корита никой няма да им ги купи ! може само за желязо и на отпадъци ! ОТ РУСКАТА ВОЕННА ТЕХНИКА ПО -ДОБРА НЯМА !!!

    Коментиран от #60

  • 3 Киро

    7 6 Отговор
    АААХАХАХА, като знам какви "произведения на изкуството" са автобусите на Отокар, ми става ясно и какъв ще е танка!

    Какъв бастунски дизайн, че тоя танк стърчи като вишка, ще го виждат и пукат от километри! На тия никой ли не им казал как точно трябва да изглежда един танк?

    А като го гледам и бронята му е гола-вода, но за сметка на това - добре ще посреща снаряди с тоя дизайн, няма никой да отскочи!

    Еее, нищо, като за тренировка на новобранци ще става.
  • 4 мм

    8 2 Отговор
    Достоен конкурент на новия руски танк Армата, още повече, че корейците имат основно участие в разработката му.

    http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/06/09/2549986_kitaici_izbroiavat_nedostatuci_na_ruskiia_tank_armata/
  • 5 Браво

    8 4 Отговор
    Поздравления за анадолските манафи !Чудна подвижна мишена са направили!
  • 6 самосвала

    6 3 Отговор
    Танкът изглежда много нескопосано, бих казал дело на инженери-стажанти или школници в час по трудово. Още като прочетох, че има и пълнач в екипажа става ясно че зареждането на оръдието няма да е автоматично(нещо което руснаците правят от 50 години вече). Не се виждат и динамични елементи по бронята, абе изобщо пари, време и усилия хвърлени на вятъра. Фесовете вътре ще са като пушечно месо. А относно интереса от други държави към тоя танк, такъв може да бъде проявен само и единствено от България(проявен от високомъдрите, непродажни и ревностно защитаващи националния интерес БГ управници в опит за подкрепа на братския натовски турски народ и все по-ниско сваляне на гащите и надупване в тая посока, а и за някоя комисионничка естествено)Никоя друга държава не би проявила интерес към тоя танк.

    Коментиран от #43

  • 7 Танкодрум

    5 0 Отговор
    Китайски, корейски, андадолски, подвижна мишена и т.н. няма никакво значение, ние пак сме никъде на картата. Нямаме никакви разработки, хеликоптерите дето ги купихме 1 не лети, само най-големите връзкари и г.золизци останаха в армията на власт. Хората зная поне как да получават изгоди от НАТО а ние пак са ме са надупваме накъдето духа вятъра. СРАМ!
  • 8 багера

    3 3 Отговор
    Нещо като в онзи виц-Ако си го направил сам машаллаа,ако си го купувал от Отокар язък
  • 9 Баш Майстора

    3 2 Отговор
    Много са интересни страничните огледала,най вероятно служат за софийския гараж!
  • 10 рекс1

    4 3 Отговор
    Един Руски Т-90 се равнява на поне 10 от тези турски таралясници
  • 11 неутрален

    10 3 Отговор
    А БГ с какво разполага? Какво прозизвежда? Какво създава? Оплюваме ВСИЧКИ наши съседи, а я да надникнем в собствените си гащички,ааааааа май се се оцапали.
  • 12 Чужденеца

    4 1 Отговор
    Здравейте, от както живея в чужбина много се забавлявам да чета какво става в БГ и наоколо.
    Турция пуснала нов танк на пзара, хм интересно за какво им е танк като си имат достатъчно.
    Но това е добре примерно за България ето ДПС например може да предложи в палрамента, да вземем да си купим турски танкове, например
    И като бонус турция да но пази небето ......
    А може и ДАЛАВЕРА да се направи Чожум .....
    В Търговище да правят танковете до ШИШЕТАТА поне нали там си имат и завод и готови специалисти .....
    И понеже на българите в казарма не им се ходи, да вземем да назначиме турски войници и офицери да ги комарват.
    И няма да имаме проблемда даваме от бюджета за Армия например....

    Коментиран от #24

  • 13 Vasik Atanasova

    3 4 Отговор
    ДЕТСКА ИГРАЧКА
  • 14 Бай Иван

    6 3 Отговор
    като за начало е много добре поне са почнали да правят нещо а ние освен да им плюем друго нищо не можем да произвеждаме
  • 15 bravo

    5 4 Отговор
    Един читав коментар да видя всеки плюй браво Бай Иване, браво и на комшиите!!!
  • 16 честно

    4 2 Отговор
    А ние колко имаме
  • 17 Маринов

    6 1 Отговор
    Танкът е нападателно оръжие! Защо и трябват на една държава МНОГО танкове? Защо и трябва на една държава много голяма по численост армия? МНОГО самолети? Да се радват комшиите ли? А този танк добър или лош си е тяхно производство, вероятно им е по-евтино да го произведат и да го поддържат. Така наречената "детска играчка" се движела с 90 км в час което означава че най-вероятно е с газотурбинен двигател, има 120 мм немско оръдие стандартно за нато, за бронята едва ли някой може да каже нещо конкретно защото тя винаги е тайна, а аеродинамиката наклонените повече от 55% ъгли и ниския силует отдавна вече не спасяват от дефлориране! Имали пълнач на топа! Другите имали автоматика! А като заклини автоматиката колко време ще трябва да с за да се поправи? Пълнача може да се поправи за 120 сек. Ако има оживели от екипажа го изваждат и на негово място натъпкват друг! Все пак ще се радвам ако не се окажа прав за това което си мисля!
  • 18 макя му и прасе - цел шопар ти ка'ам

    6 3 Отговор
    Ползата от танк собствено производство за Турция е очевидна. Първо, всички компоненти са собствена направа и се познават процесите по изготвяне от-до. Второ, парите са наливани в собствената икономика и в турски фирми. Трето, винаги може да се пласира серия турски танкове в чужбина и да се продава ноу-хау. Четвърто, ноу-хау и турски танкове означава турско влияние и турска доминация. Пето, не се харчат средства за чужда бойна техника. Шесто, дори турските танкове да са необикновено калпави, Турция е защитена от НАТО. Същото е с разработката на турски изтребител - повече скъпи ф-16 няма да се купуват.

    Замислете се къде е нашето производство, наука, търговия, пласмент и дистрибуция. Никъде! Онези турци, които напуснаха България '89 година , сега са богати хора и гледат неизбягалите с тях със съжаление. Ама, не е лесно! Връща се единият от Турция с 2000 лв. пенсия, а онзи, дето е стоял тук, едва връзва 150 лв.
  • 19 Кобрата

    6 4 Отговор
    Руската техника е най-добра!
    Както казват руснаците - Грубой ама здравой!

    Коментиран от #21, #34

  • 20 Германеца

    4 2 Отговор
    Като е най-добра руската техника, махини си емблемата БМВ и Мерцедес и се тури един Зил. Само за едно си прав груба е но здрва не е. Просто пишеш колкото да си начеше пръстите. Но явно руска техника никога не си пипал.

    Коментиран от #59

  • 21 Петър Кимонов

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Кобрата":

    Кобра, пусни си руското изречение през Google-транслатора да ти преведе обратно на български, молим те... ;)

    Коментиран от #36

  • 22 Пешо

    1 3 Отговор
    Общо взето смешна машина.На пръв поглед се забелязват твърде тесните вериги неподходящи за тресавища и блатисти терени.Като дизаин нямам думи с тези две огледала за задно виждане.И най важното съвремените танкове имат електроника която подържа оръдието в хоризонтално положение в движение или по цел.Тук виждаме едно клатещо се оръдие като на танкове от Втората световна война.Да ме извинят тези които не са виждали последно поколение на руски танк "Армата" Т 14
  • 23 гост

    5 1 Отговор
    Аз съм българин, по-назад имах един коментар и сега искам леко да го повторя. Не се смейте на Турция-тя прави и произвежда нещо, има отбранителна система. България няма производство и отбрана. Румъния, не се смейте , прави пътища един път, най-малкото пусна дачиа, Гърция, Не се смейте, теглят пари-хитри са. Албания-Никой не ги закача, големи българи сте, говорите и не се чувате. Турците ли, Румъния ли, Сърбия ли, Гърция ли, кой разпиля България. Правят хората. АААА, да НАТО ги защитава, а нас кой? Смешна машина, огледалата не били хубави, бреййй много сте капризни. веригите били тесни, вярвам , че те са обърнали внимание на това
  • 24 diki

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Чужденеца":

    "чужденецо" , в Търговище никога не са правили танкове - там има военно ремонтен завод - тоест ремонт на бронетанкова техника: танкове , самоходни оръдия,бронетранспортьори и подобни , в завода на Тракия глас правят и автомобилни стъкла , изнасят се в цял свят , плащат данъци в България и дават работа на горе-долу 1/5 от работоспособното население в околията , а производството на военна техника(собствена) е концентрация на технологичните възможности на държавата , а опитите на такива като тебе да лъжат вече не минават......
  • 25 mediator37

    1 0 Отговор
    Със задно задвижване. Водещата ролка е отзад, с венец 12 зъба, вероятно сменяеми, седем опорни и една направляваща ролка (отпред). От клипа различих поне две скорости назад, колко са напред не е става ясно , но обикновено са 4-6.
    Бордови екрани, макар и плитки. Два реда по осем димохвъргачки. Оръдието е поне L50. Ежекторът е доста назад, което означава малък ъгъл на снижение, но добър комфорт в купола от остатъчен дим. Сдвоена картечница отляво на оръдието. Опция за боен модул на купола. Теглт му е нещо средно между линеен танк и тежък танк (подходящ за защита и унищожаване на дурги танкове).
    Западните танкове са с пълнач. Само Русия и Япония по традиция залагат на екипаж 3 души и вместо пълнач имат автомат за зареждане.
    Малко данни имаме за да коментираме перспективността на танка.

    Коментиран от #27

  • 26 Със копия

    2 0 Отговор
    Maшалла Комши!
    Веднага се сещам за 3000-те български танка които,раздадохме нарязахме.Уж сме в НАТО, на турците дават танкове ,а нас ни оставиха само с дървени пръчки да се отбранявам-живо предателство от страна на управляващите ни през последните 25 години,срам ме е,че сме стигнали почти до дъното.Нямат ли чувство за дълг,любов към Народ,Родина-надявам се ,че ще дойде деня в който ще има страшен съд ,за тези които ограбиха,оголиха България!
    Има само един извод-управляващите не са Българи,през оная работа им е ,кой чужд танк може да нагази - сигурно всеки от тях си има стратегия вече за оцеляване,кой ще бяга,кой ще става васал - сякаш сме я чели вече тази история!
  • 27 Танк

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "mediator37":

    Медиатор37, я ми обясни каква връзка има твоя ежектор с ъгъла на снижение, че аз нещо не разбрах. И какви плитки екрани ? И какъв е тоя боен модул на куполата ? А за линеен танк от теб чувам- какво е това чудо? А между другото алтай пиехме когато бях малък и не беше лоша напитка :)

    Коментиран от #29

  • 28 onq s konq

    1 0 Отговор
    Купиии ми мамо топ:)
  • 29 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Танк":

    На фтората снимка гледай отгоре на купола, зад люка на командира. На първата снимка няма боен модул и на клипа като разхождат шаситата хептен няма. В края на клипа като гърмят също на купола няма отгоре боен модул. Обикновено този боен модул е противозенитно средство (обикн. картечница) и служи също за трепане на дребен дивеч най-вече встрани и не по курса на танка.
    Има литература за бронетехника , влез и виж линеен танк и тежък танк и т.н.
    На втората снимка гледай бордовите екрани са на панти по дължината на веригата. Покриват само четвърт от височината на ходовата част. За да видиш голям бордови екран, намери снимки на германския Panzer IV късна версия , примерно "Ausf. H" от Втората световна война. Бордовият екран обхваща 3/4 от височината на ходовата част и отива нагоре над хоризонта на корпуса.

    Коментиран от #30

  • 30 Танк

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "mediator37":

    Медиатор 37 ти някога през живота си виждал ли си истински танк ? Или само си чел глупости в нета ?

    Коментиран от #38

  • 31 onq s konq

    0 0 Отговор
    Ако някой от тук пишещите е докосвал танк или поне е бил "на една ръка разстояние" от него,би трябвало да каже ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА СЕ НАПРАВИ КОРЕМНО ВЪЗЛИЗАНЕ НА ДУЛОТО НА ТАНКА.
  • 32 Танк

    0 0 Отговор
    Танка не е висилка

    Коментиран от #35

  • 33 Танкист

    1 1 Отговор
    Бърз(шосеен),със слабо оръдие,със слаба армировка-предназначен за бързо завоюване на предмостие,изгодни позиции.Не е възможно да бъде решаващ фактор в евнтуален конфликт със силен противник.Не съм се качвал на танк,но това се вижда на пръв поглед.
  • 34 FR V

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Кобрата":

    що не си купиш нещо руско ,пък после си го ползвай със здраве и го хвали колкото искаш.
    Всички руски тролове и другите у лево трябва задължително да си купуват и ползват само руско производство стоки.

    Коментиран от #37

  • 35 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Танк":

    Нито пък ти си танкист
  • 36 Кобрата

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Петър Кимонов":

    Ами Петре, това, че нямаш дори и минимални знания по руски език не е мой проблем и не съм длъжен да ти го превеждам. Аз зор нямам, като искаш преведи си го
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Танк":

    На много от тъпите ти въпроси отговарям и накрая ми се ще да си плащаш за консултации, помисли за следващия си тъп въпрос, как да се уреди това нещо. Виждам по идиотските ти въпроси, че си тотално в гъбите и некомпетентен.
    Ще ти отговоря и на последния. Да, виждал съм танк на живо. Последното голямо струпване на стрелящи на ход танкове, не само видях и участвах, на полигона Корен, когато служих в ХІ-та танкова бригата "Васил Левски"- Карлово.

    Коментиран от #39

  • 39 Танк

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "mediator37":

    Щом според теб са ми тъпи въпросите, явно ти си доста далеч от истината. На Корен едва ли си ходил колкото мен. И танк явно само си виждал. Я вземи прочети и нещо за устройството на танка и тогава коментирай. А за Карловската бригада въобще няма да коментирам. Пък и от предните ти коментари да ти обяснявам, че понятие като противозенитно средство няма - не виждам никакъв смисъл.
  • 40 Браво

    1 4 Отговор
    Супер машина!

  • 41 Шопарски

    3 0 Отговор
    И Българската армия разполага с пет танка от 1944 години.
  • 42 UCK

    0 0 Отговор
    Абе хора манете тия Турци,Руснаци.Едните си направиха танк а другите от отдавна си имат всичко.Въпроса е ний какво имаме да преди години можеше да се кажи че имаме нещо но сега не нали?Така да се каже"Боксуваме"на едно място.Зареди това трябва да не чакаме някой да ни оправи,защото няма да стане.Докато е рано имаме някаква надежда в нашите ръце ако го постигнем вместо техните постижения ще пишат за нашите.
  • 43 nurmen

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "самосвала":

    Ами такива сте ще...това ви е в кръвта...:)))
  • 44 ko4ina

    1 0 Отговор
    това е 1 модел а реално това е танкаhttps://www.youtube.com/watch?v=JuZ0HRPxGnc
  • 45 909

    1 0 Отговор
    до комен.42 UCK - Ще ти отговоря какво имаме ! ИМАМЕ ЕДИН ГОЛ У.. ! Това ни е оръжието на РБ !
  • 46 РУДИ 102

    1 1 Отговор
    на тоя танк ще му хвръкне купола още при първия изтрел с РПГ не виждатели колко е висок и екипажа е в купола без механикводача де ...остаряла концепция даже с Т-55 не може да се сравнява...
  • 47 опсмопсус

    2 1 Отговор
    Щом има пълнач, тази технология е стара!
  • 48 Kampf

    1 1 Отговор
    Манаф-кенефлъ много ми хареса, като се вземе предвид че тестовете на този коптор се правят на полигон на ,което биха минали повечето леки коли и факта , че имаме по-високи легнали полицаи, от колкото на "полигона "за тест говори много. Да не забравяме и че анадолските минетчии не са чували, нито за скосена броня, нито за нисък профил на танка също е много добре, поне ще им носи възможно най-бърза и безболезнена смърт. Не мога да не отбележа, че над 50г Т 55 достига до височината на веригата на това недоразумение също е много добре. Тая тенекия може да я мериш както си искаш и откъдето си искаш и габаритите му ти гарантират ,че няма да имаш пропуск ,както и оцелели след попадение. А и още нещо нашите сифилистични комшии не знаят ли че стребата на място не е актуална , още от Михаел Витман.
  • 49 Djey

    1 0 Отговор
    Ето на всички танкисти да сравните отделните видове. Поне да имате база за спорове :)

    https://www.youtube.com/watch?v=to7VmKt21Zg

    Руснаците са с поне 50 години напред от всички останали, особено предвид танка на 1-во място ;)
  • 50 Djey

    0 0 Отговор
    Това е друго подобно класиране
    https://www.youtube.com/watch?v=g0vY1gtZMkc
  • 51 ФФФ

    5 1 Отговор
    ЕЕЕЕЕЕ за пореден път тука много хора побързаха да оплюят новия танк.Ама то лисицата като видяла че гроздето е високо и казала че е кисело.Този танк е доказателство че в Турската армия се прави нещо и има нови разработки.Освен това Турция развива и собствени ракетни системи Йълдъръм 1 и Йълдъръм 2.Разликата е в обхвата на тия ракети едните са с по-голям обхват а другите с по-малък.За съжаление някои хора тука се опитаха да да прехвалят стария Т-55 пред новия турски танк.Не се хабете напразно защото ние армия нямаме отдавна нито танкове нито самолети нито артилерия нито ракетни войски демке НИЩО така че пийте си бирата и наблюдавайте нашите комший как победоносно дефилират с новия танк да не говорим че армията им е супер оборудвана и въоражена за разлика от нашата армия която с тия парцали облечена прилича на зле въоражена албанска махленска бригада с леко стрелково оръжие.
  • 52 МЕХАНИК

    6 3 Отговор
    ЧЕТА И СЕ ЧУДЯ НА ТЕЗИ БЪЛГАРИ ,КОИТО НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ПРОИЗВЕДАТ КАКВОТО И ДА Е БИЛО НО СЕ СМЕЯТ НА ТУРЦИТЕ !!! МИ НЕКА И БАЙ ГАНЮ ДА НАПРАВИ ТАНК АМА НЕ МОЖЕ, АКЪЛ ТРЯБВА НЕ СТАВА САМО С ЯДЕНЕ НА СЛАНИНА И НАГЪВАНЕ НА ШКЕМБЕ ЧОРБА !!!ЧАК МИ Е ЖАЛ ЗА БЪЛГАРИТЕ !!!
  • 53 ален прост

    2 2 Отговор
    Това не са ли парите от европейския съюз за ''спиране '' на бежанците?
  • 54 АСД

    1 0 Отговор
    ИДЕАЛНА ПРАВОЪГЪЛНА МИШЕНА
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Лани и по-лани

    0 0 Отговор
    И как така успяха да планират началото на производството за по-миналата година??;)))
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Кой загуби войната брат

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Германеца":

    Кой загуби войната брат?
  • 60 Мехмед

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "909":

    Всички знаем че Русия има най много танкове в света но малцина знаят че Турция е на второ .
Новини по държави: