Отидете към основна версия

1 506 4

В ЕС няма равнопоставеност

  • анджей дуда-
  • равнопоставеност-
  • ес

Според Анджей Дуда Съюзът трябва да се върне към своите корени

Снимка: БТА/AP

„Полша и другите страни от Източна Европа не се чувстват равнопоставени в рамките на Европейския съюз.“ Това беше заявено от полския президент Анджей Дуда, цитиран от Polsat News.

Дуда е в Осло, където изнесе доклад на тема „Мир и справедливост чрез международно право и колективна сигурност“.

Според Дуда в момента ЕС „е длъжен да се върне към своите корени“. Той смята, че в Съюза го няма чувството за“равни народи и равнопоставени държави“.

„Поляците и други народи от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към ЕС след падането на Желязната завеса, имаме чувството, че в същината си това не е съюз на равни държави, като в него има конгломерат от специфични интереси, които могат да бъдат налагани на други лица“, заяви Дуда.

Според него това води до изчезване на основни елементи на ЕС, като солидарността и споделената отговорност.

Той още допълни, че Калининградска област е най-милитаризирианта в Европа, като Русия продължава да засилва военната си мощ.

„Диалог с Русия е нужен и ние трябва да го провеждаме, но само от позицията на НАТО. Ние не бихме искали отношенията ни с такава огромна страна, имаща такъв икономически потенциал да се влошат. Те трябва да са възможно най-добри. В ЕС има нужда от солидарност“, допълни Дуда.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: