Last news in Fakti

24 Май, 2016 20:22 1 503 4

В ЕС няма равнопоставеност

  • анджей дуда-
  • равнопоставеност-
  • ес

Според Анджей Дуда Съюзът трябва да се върне към своите корени

В ЕС няма равнопоставеност - 1
Снимка: БТА/AP

„Полша и другите страни от Източна Европа не се чувстват равнопоставени в рамките на Европейския съюз.“ Това беше заявено от полския президент Анджей Дуда, цитиран от Polsat News.

Дуда е в Осло, където изнесе доклад на тема „Мир и справедливост чрез международно право и колективна сигурност“.

Според Дуда в момента ЕС „е длъжен да се върне към своите корени“. Той смята, че в Съюза го няма чувството за“равни народи и равнопоставени държави“.

„Поляците и други народи от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към ЕС след падането на Желязната завеса, имаме чувството, че в същината си това не е съюз на равни държави, като в него има конгломерат от специфични интереси, които могат да бъдат налагани на други лица“, заяви Дуда.

Според него това води до изчезване на основни елементи на ЕС, като солидарността и споделената отговорност.

Той още допълни, че Калининградска област е най-милитаризирианта в Европа, като Русия продължава да засилва военната си мощ.

„Диалог с Русия е нужен и ние трябва да го провеждаме, но само от позицията на НАТО. Ние не бихме искали отношенията ни с такава огромна страна, имаща такъв икономически потенциал да се влошат. Те трябва да са възможно най-добри. В ЕС има нужда от солидарност“, допълни Дуда.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 активен шорошоид

    3 2 Отговор
    Ами няма естествено! Има равнопоставени и други по-равнопоставени!
  • 2 Воевода

    3 2 Отговор
    Така ли? Нали лижете и вие американския .....з? Кво пак не сте доволни? Огромната страна с големия икономически потенциал ще продължи да се развива заедно с Китай, БРИКС, и останалата част от света която е все още независима! Богатите и щедри Руснаци ще ги търсим под дърво и камък! А вие Поляците, ние Българите и цяла източна Европа пак сме към тоталитарния Режим на сащ и пак сме зад желязната завеса пак на сащ!

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Воевода":

    Да, прав си!

    За разлика обаче от плановата икономика по времето на Русия, последните 27 години минаха в разрушаване на всичко изградено пред това: предприятия, селско-стопански структури, инфраструктура, социална политика, образование, заетост, отбрана и т.н.

    Покачването стандарта на живот 45-та до 80-та, е последвано 89-та - 2016-та, с пълен икономически, социален и стойностен крах. Всичко е пъти надолу, а капитала е концентриран в единици, за сметка на масата. Да не говорим, че ресурсите на България сега се крадат поголовно от Запада, населението се циганизира и качеството му нарочно се свежда надолу.

    Сегашната желязна завеса е по-примамлива, но по гнила като замисъл и функциониране.

    Така нареченото свободно движение хора, капитали и работна ръка, се свежда до източване отгледаното от Соц. блока качествено поколение, за попълване нуждите на Запада.

    Личностните ограничения на Соц. блока вървяха успоредно с икономическо развитие на малките страни. "Свободата" на Запада върви с тоталното им съсипване, разграбване и подчиняване във всяко едно отношение.

    Богатите страни излъгаха бедните с обещанието за свобода, равенство и демокрация, а малките държавици им повярваха. Свобода, Равенство и Демокрация са против интересите на Капитала и са само думи-заблуди за примамване на нови жертви и източването им.

    Разбира се, винаги ще има хора, които ще са по-доволни от единият или другият строй. Субективната гледната точка не би следвало да се налага над общественото мнение. Тоест дори 20-те % доволни от сегашното си съществуване са едва една пета от останалите недоволни.

    Генерално погледнато кога сме били по-добре преди или след 89-та?

    Коментиран от #4

  • 4 Carfen

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Ако питаш индивида, който преди 25г се е возил на Москвич, а сега държи под сеновала 16 годишно бенве без гражданска, ще ти каже, че никога не се е живяло по-добре в България. Защото преди мъж се ставаше в казармата, а сега е достатъчно тати да му купи БМВ.

    Иначе браво на поляците. Имат си президент. А за нас - на есен с песен :)
Новини по държави: