Отидете към основна версия

6 889 10

Лукс, пари и корупция зад фамилията Ердоган

  • ердоган-
  • власт-
  • пари-
  • корупция-
  • турция

Работната зона на турския президент се състои от шест огромни приемни и овален кабинет

Снимка: АП/БТА

Лукс, пари и бизнес прозират зад фамилията Ердоган, разкрива в. „Дейли мейл“. Връх на разточителството е резиденцията Ак Сарай (Белият дворец) е разположени на 210 000 кв.м.

Задължителен „атрибут” за подобен дворец е противобомбеният бункер, както и специални зони за защита при нападение от химическо оръжие и подземни тунели. Инвестицията надхвърля €600 млн.

Работната зона на турския президент се състои от шест огромни приемни и овален кабинет. Всичко е много добре шумоизолирано, както е използвана и най-модерната защита срещу подслушване.

За Ак Сарай са купувани копринените позлатени тапети по €2400 за ролка до €45 000 за всяка от двойните врати в палата. Сумата за близо 900-те врати набъбва на над €31 млн.. Само за покриване на подовете на площ от 35 000 кв. м килимите са пръснати  €8,5 млн. .

Съпругата на Ердоган – Емине Ердоган, майка на четири деца, не се отказва от шикозни тоалети и чанти. Миналия октомври заради нея затвориха цял мол в Брюксел, докато напазарува за 2000 евро в бутик на “Лоншам”.

Във Варшава също вилня по пазара за антики и пръсна 45 000 евро. Нейният съпруг ѝ припява, че главната мисия на жената е да бъде най-вече майка и да ражда много деца.

Естествено да седи в кухнята и да се грижи за семейството.

Емине спазва тази заръка. Тя все пак си угажда с бял чай за €1800 за килограм, който пие от скъп порцелан за близо €300 за чашката.

Сп. „Форбс“ припомня, че 62-годишният Ердоган се радва на състояние от над €250 млн.

Преди време в. „Билд“ публикува разследване за състоянието на децата на Ердоган. В. „Билд“ коментира оставката на премиера на Ахмет Давутоглу и възможността за довереното лице на президента - неговият зет Берат Албайрак, който е министър на енергетиката, да стане премиер.

Албайрак е женен за най-голямата дъщеря на Ердоган и се е превърнал в „най-здравата част от клана на турския държавен глава“.

Синът на Ердоган - Ахмет, който е в бизнеса с морските превози, се радва на богатство на около $80 млн.

Синовете на Ердоган - Ахмет и Билал – имат 5 вили в Истанбул за €6 млн.

През февруари италианската прокуратура започна разследване срещу Билал Ердоган по обвинение за пране на пари. Основание станаха твърденията на избягалия във Франция турски бизнесмен Хакан Хузан, че Ердоган – младши разполага с голяма сума пари, която е получена от търговия с петрол с терористични организации.

През декември 2015 г. сирийският министър на информацията Омран аз Зоуби заяви, че транспортната компания на Билал Ердоган се занимава с превозването на нефт, добит от терористични организации.

Самият Ердоган пък печели едва €50 000 годишно, припомня в. „Билд“, коментирайки странното забогатяване на децата на държавния глава.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: