Отидете към основна версия

8 283 5

На Балканите става горещо

  • балканите-
  • албания-
  • еди рама

Притеснения от албанския премиер

Политическата температура на Балканите нарасна значително. Това беше заявено от албанския премиер Еди Рама, цитиран от „Ройтерс“.

Държави като Албания, Македония, Босна и Херцеговина, Косово и Черна гора искат да се присъединят към ЕС. Интеграцията им обаче се затруднява от политически вражди и етнически конфликти.

В Македония избухнаха масови протести срещу евентуално правителство на Социалдемократическата партия и албанските фракции. Гражданите се опасяват, че това може да доведе до обявяването на албанския за втори официален език в страната.

„В Македония ситуацията може напълно да излезе от контрол, тъй като лидерът на втората най-голяма партия в страната се отрече от съвместна работа с албанските фракции. Ние настояваме македонското правителство да защитава правата на албанците в страната. За нас е немислимо, че македонците отхвърлят албанския като втори официален

Единственият начин за балканските страни да се развиват като зрели демокрации е в рамките на ЕС. Докато хората и политическия елит на Балканите не губят вяра в ЕС, те ще са спокойни. Границите ще са в безопасност, докато ЕС не се откаже от нас. Така ще ни предаде на Русия“, заяви Рама.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: