Отидете към основна версия

2 211 19

SpaceX изстреля първия български сателит

  • bulgariasat-1-
  • спътник-
  • сателит-
  • сащ-
  • космос-
  • spacex-
  • български

Българският сателит тежи четири тона

Снимка: БТА/ AP

Американската авиокосмическа компания SpaceX изстреля успешно първия български геостационарен комуникационен сателит в космоса, съобщи ТАСС.

От космодрума в Кейп Канаверал, Флорида, ракетата носител „Falcon 9“ бе изведена в космоса. Спътникът BulgariaSat-1 е предназначен за предаване на телевизионен и интернет сигнал на територията на Югоизточна Европа.

Частният сателит може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии и природни бедствия - когато наземните мрежи не работят. Предвиденият срок на експлоатация е между 15 и 20 години.

Българският сателит тежи близо четири тона и е направен от американската компания SSL. Изстрелването на ракетата бе предавано на живо на страницата на SpaceX.

България се превръща в единствената страна в Югоизточна Европа със свой частен сателит. Това е първият български спътник след държавния „Интеркосмос 22 - България 1300”, изстрелян през 1981 година.

Той бе създаден за честванията на 1300 години от създаването на българската държава. Спътникът, който още е в орбита, бе използван за научни изследвания и измервания на лъчения и заредени частици.

Премиерът Бойко Борисов поздрави екипите, работили по проекта за първия български сателит, съобщиха от правителствената информационна служба. „Една държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието, и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят иновативни широко достъпни услуги. Днес ставаме свидетели как благодарение на усилията на една българска компания – „Булсатком“, страната ни поема по пътя на високотехнологичните държави и новите телекомуникационни възможности“, се казва в поздравителния адрес на министър-председателя на България Бойко Борисов.

„BulgariaSat-1 е първата по рода си инвестиция от подобен финансов и стратегически мащаб на българска компания и е заявка за потенциала на българския вискотехнологичен бизнес. Нека докажем пред света, че имаме реален шанс като държава да се фокусираме и позиционираме в нови за нас аспекти на космическата индустрия. Искам специално да поздравя целия български екип от инженери, които работиха усърдно по всички етапи от реализацията на този проект. На добър час!“, се казва в поздравителен адрес от президента Румен Радев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини