Last news in Fakti

24 Юни, 2017 08:32 2 200 19

SpaceX изстреля първия български сателит

  • bulgariasat-1-
  • спътник-
  • сателит-
  • сащ-
  • космос-
  • spacex-
  • български

Българският сателит тежи четири тона

SpaceX изстреля първия български сателит - 1
Снимка: БТА/ AP

Американската авиокосмическа компания SpaceX изстреля успешно първия български геостационарен комуникационен сателит в космоса, съобщи ТАСС.

От космодрума в Кейп Канаверал, Флорида, ракетата носител „Falcon 9“ бе изведена в космоса. Спътникът BulgariaSat-1 е предназначен за предаване на телевизионен и интернет сигнал на територията на Югоизточна Европа.

Частният сателит може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии и природни бедствия - когато наземните мрежи не работят. Предвиденият срок на експлоатация е между 15 и 20 години.

Българският сателит тежи близо четири тона и е направен от американската компания SSL. Изстрелването на ракетата бе предавано на живо на страницата на SpaceX.

България се превръща в единствената страна в Югоизточна Европа със свой частен сателит. Това е първият български спътник след държавния „Интеркосмос 22 - България 1300”, изстрелян през 1981 година.

Той бе създаден за честванията на 1300 години от създаването на българската държава. Спътникът, който още е в орбита, бе използван за научни изследвания и измервания на лъчения и заредени частици.

Премиерът Бойко Борисов поздрави екипите, работили по проекта за първия български сателит, съобщиха от правителствената информационна служба. „Една държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието, и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят иновативни широко достъпни услуги. Днес ставаме свидетели как благодарение на усилията на една българска компания – „Булсатком“, страната ни поема по пътя на високотехнологичните държави и новите телекомуникационни възможности“, се казва в поздравителния адрес на министър-председателя на България Бойко Борисов.

„BulgariaSat-1 е първата по рода си инвестиция от подобен финансов и стратегически мащаб на българска компания и е заявка за потенциала на българския вискотехнологичен бизнес. Нека докажем пред света, че имаме реален шанс като държава да се фокусираме и позиционираме в нови за нас аспекти на космическата индустрия. Искам специално да поздравя целия български екип от инженери, които работиха усърдно по всички етапи от реализацията на този проект. На добър час!“, се казва в поздравителен адрес от президента Румен Радев.

SpaceX изстреля първия български сателит
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 спейс хъ

    13 14 Отговор
    Ама защо? Нали руските ракети по-добри, уа...

    Коментиран от #13

  • 2 незнайко

    6 20 Отговор
    И на кого е този ЧАСТЕН сателит, за югоизточна Европа ? С кои пари е финансиран ? ЕСТЕСТВЕНО С НАШИТЕ !

    Коментиран от #7, #10, #18

  • 3 peev

    7 3 Отговор
    na peevski li e- za6to ne pi6e
  • 4 Емо

    10 0 Отговор
    На булсат ком е сателита
  • 5 гордия Българин

    21 7 Отговор
    Нека се поздравим. Първия истински български сателит, без лев държавна пара и европейски помощи. От една наистина иновативна българска компания, изстреляна с най-модерната космическа технология, която ще преобрази космоса и света.
    И моля ви, нека не си демонстрираме комплексите като оплюем и този голям наш успех.

    Коментиран от #11

  • 6 Пеефска4969

    12 3 Отговор
    До 3.
    Не е на Пеефски. Той пари в небето не хвърля. Но ако паднат от там, ги прибира веднага.
  • 7 onq s konq

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    Ако е финансиран наистина с ВАШИТЕ РУСКИ ПАРИ,...ЖАЛНА НИ МАЙКА!Е тогава вече слънчевата активност и облъчване ще бледнеят пред СЪВЕТСКОТО ОБЛЪЧВАНЕ върху целокупния живот на хора и животни в малка България.И тогава ще остане някой който да не вярва че азбуката е дадена НЕ ОТ БЪЛГАРИЯ НА РУСИЯ,А ТОЧНО ОБРАТНОТО лиии?!...
  • 8 Г н Мангизи

    9 0 Отговор
    Сателита е на жена ми,че ми писна някви институции да ме рекитират и глобяват.Електрониката тежи 300кг.а всичко друго до 4 тона е мангизи.Сега съм спокоен и като дойдат данъчните ще им показвам небето там са парите но не искат да паднат.На всяко пълнолуние сателита е програмиран да ми пуска в задният двор по 500хилки.А в банковата сметка имам 1000лв.за късмет карам коли за над 3мил. И живея под наем нямам нищо Ей сега да ме хванат за шперца.
  • 9 МАХМУТК

    2 0 Отговор
    САТЕЛИТА БИЛ ЧАСТЕН. НА КОГО Е? НА ДЕБЕЛАКА ПЕЕВСКИ?
  • 10 Ловеца на поршета

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    Сателита е на Булсатком!

    Коментиран от #14

  • 11 Варна

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "гордия Българин":

    А бе не знам!
    Ако е на Булсат ком, не знам да ли е за чак такава радост. Мутрите от ТИМ си пуснаха и сателит! - От къде дойдоха парите на ТИМ?
  • 12 Бай хой

    1 2 Отговор
    А най патриотичното е че хамериканците изведоха в орбита техен сателит с руска ракета от Байконур. Защо ли? Те ли са продажници? По бедни ли са от нас та не могат да си позволят услугите на спици хикс? Да не си помисли някой че окупираните са длъжни да пълнят гушите на узорпаторите независимо от цената и условията.
  • 13 neutral

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "спейс хъ":

    Елементарно, никой не качва в космическото пространство шпионски спътник с ракета-носител на врага.
  • 14 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ловеца на поршета":

    Публикувано във факти.бг: Сателита е на Булсатком! И НА КОГО Е БУЛСАТКОМ ?
  • 15 Петър Папазов

    6 2 Отговор
    Първият телекомуникационен да! Но не първият въобще. Имаме още два изстреляни през 80-те години но чисто научни спътника.Като оставим настрана простотиите от рода Пеевски и пр. това си е успех още повече че в разработването участват и доста наши специалисти. Честито!
  • 16 И те така те

    4 0 Отговор
    Кое му е българското, произведен е от американци.
  • 17 България - шеста космическа сила

    6 0 Отговор
    И все пак да не забравяме, че първият БЪЛГАРСКИ сателит е "Интеркосмос - България 1300", изпратен преди 36 години, който все още обикаля орбитата на земята
  • 18 Бусатфен

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    Булсат си плаща със заем сателика. Ти плащаш само за глупостите на човек с прякор Тиквата. Никой не ви бърка в джоба. Почетете малко!!!

    Най-после нещо вярно в този сайт.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.