Отидете към основна версия

10 502 13

Почина Фадуа Сюлейман

  • фадуа сюлейман-
  • сирия-
  • актриса

Хора като нея избраха да застанат срещу несправедливостта и платиха с живота си

На 47 години в Париж почина актрисата Фадуа Сюлейман - един от най-значимите символи на сирийската революция, пример и идол за мнозина.

Фадуа Сюлейман водеше едни от най-многобройните протести в Сирия. Заедно с футболната звезда Абделбасет Сарут, Фадуа е от първите организатори на мирните протести, които бяха смачкани през 2012 година, припомня Руслан Трад.

Заради започналите военни операции срещу протестиращите, Фадуа Сюлейман постригва косата си и започва да обикаля къща по къща, за да организира хората. През 2012 е принудена да напусне Сирия през Йордания и след това в Париж, където живееше до днес.

Фадуа Сюлейман беше и продължава да бъде символ за всички, осмелили се да се надигнат срещу режима на Башар Асад. Тя беше известна актриса, участвала в едни от най-гладаните и любими филми и сериали в арабския свят.

Не й пречеше алауитския произход, за да поведе протестите - защото тя, както и Басел Хартабил, отец Пауло и още много, много други, знаеха, че бунтът е социален и има само два пътя - против или за диктатурата. Хора като нея избраха да застанат срещу несправедливостта и платиха с живота си. Тези хора са осмивани, наричани са джихадисти и терористи, но тяхното дело никога няма да бъде забравено. Жалко, че извън Сирия тези хора останаха така непознати.

Сбогом, Фадуа Сюлейман, революцията продължава...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: