Отидете към основна версия

3 836 11

Спомен от Хитлер в подземията

  • виена-
  • австрия-
  • парламент-
  • адолф хитлер-
  • подземие

Нацистки реликви бяха открити под австрийския парламент

Снимка: Shutterstock

Четири картини и два бюста от нацистката епоха, на които вероятно е изобразен Адолф Хитлер, бяха изровени от подземията на австрийския парламент при временното му преместване с цел пълно реновиране на сградата от 19-и век, предаде Reuters.

"Всъщност не е изненадващо за сграда на 130 години. Знаехме, че през Втората световна война парламентът е служил като официална централа на нацистката партия и очаквахме да направим открития", съобщиха от пресслужбата на парламента.

Според председателката на парламента Дорис Бурес находката "подчертава необходимостта от работа по все още непълната история на тази сграда по време на Втората световна война". През 2015 г. започна научен проект за попълване на историята на сградата, създадена от виенския архитект Теофил Хансен, който се е вдъхновявал от неокласически сгради.

Строежът продължава от 1874 г. до 1884 г., като първоначалното й предназначение е в нея да се провеждат събрания на Райхсрата - събранието на представителите на различните провинции в империята на Хабсбургите.

Реновирането на сградата ще продължи до 2020 година. Австрийските депутати заседаваха за последно в нея на 13 юли, преди да се преместят във временна сграда.

При подготвителните работи бяха открити и гоблени, украсявали кабинета на император Франц Йосиф през 80-те години на 19-и век

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: