Отидете към основна версия

2 469 3

Токио поиска спорни острови (СНИМКИ)

  • япония-
  • сенкаку-
  • дяоюйдао-
  • такешима-
  • докдо

Япония откри музей в подкрепа на претенциите си към два съседни архипелага 

Снимки: БТА/АР

Японският държавен министър за Окинава и северните територии Тацума Есаки откри малък музей, в който са изложени карти и документи, подкрепящи териториалните претенции на страната към нейните съседи Южна Корея и Китай, предаде Reuters.

Министърът, който отговаря и за териториалните въпроси, каза, че за Япония е важно да подобри начина на разпространение на информация - както в страната, така и в чужбина, за спорните острови, за да може японските претенции да бъдат разбрани най-правилно и най-широко.

В Националния музей на територията и суверенитета са изложени копия на исторически документи, които според Токио доказват, че две ненаселени островни групи, за едната от които претендира и Китай, а за другата - Южна Корея, принадлежат на Япония. Единият архипелаг, намиращ се недалече от остров Тайван, в Япония е наричан Сенкаку, а в Китай - Дяоюйдао. Тайван също предявява претенции към него.

Япония от дълго време е в конфликт и с Южна Корея за друг архипелаг от малки островчета в морето между тях. Япония го нарича Такешима, а Южна Корея - Докдо. Южна Корея отвори подобен музей в Сеул през 2012 г. в подкрепа за своите претенции към тази островна група.

Отварянето на японския музей става две седмици преди посещението на японския премиер Шиндзо Абе в Южна Корея, където той ще се срещне с президента Мун Дже-ин и ще присъства на откриването на зимната олимпиада в Пьончан.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: