Отидете към основна версия

3 768 63

Педофилски скандал тресе Германия

  • германия-
  • католическа църква-
  • църква-
  • педофилия

Срещу католическата църква във ФРГ са предявени обвинения за пренебрегване на случаи на сексуален тормоз

Снимка: Shutterstock

Католическата църква в Германия се изправя пред наказателни дела заради над 3600 нерешени случая на сексуален тормоз, съобщиха местни медии, цитирани от DPА.

Според списание Spiegel обвиненията са били заведени от прокуратурите във всички окръзи в 27-те епархии на църквата.

"Църквата няма право да възпрепятства наказателните действия срещу себе си", пише в материала, като се цитират обвиненията.

Наскоро излязлото изследване по темата, направено по поръчка на Епископската конференция на Католическата църква в Германия, е разкрило "редица фактически индикации" за престъпления, заявиха правни експерти, работещи за професора по право от Пасау Холм Пуцке.

Те твърдят, че сега властите са длъжни да изземат църковните архиви и че изследването "обосновава претърсването на всички епархии".

Според изследването между 1946 и 2014 г. общо 1670 католически духовници в Германия са упражнили сексуален тормоз над 3677 души - предимно млади момчета.

Авторът на изследването изразява мнение, че нежелание да се разследват подаваните жалби е причина за скандала, подобни на който имаше и в други страни по света като САЩ, Ирландия, Чили и Австралия.

Председателят на Епископската конференция на Германската католическа църква Райнхард Маркс отговори на разкритията чрез обявяването на намерения за реформи, включително преразглеждане на даването от католическите свещеници на обет за безбрачие.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: