Отидете към основна версия

1 376 21

ЕС ще се бори с фалшивите новини

  • експертна група-
  • фалшиви новини-
  • дезинформация-
  • цифрова грамотност-
  • мария габриел

25 експерти от 17 различни държави членки ще имат задачата да разработят конкретни насоки за учителите и преподавателите за борбата с дезинформацията и за развитие на цифровата грамотност на учащите

Снимка: Shutterstock

Цифровата грамотност e ключова в борбата с дезинформацията. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел на пресконференция по повод първото заседание на нова експертна група за насърчаване на цифровата грамотност и справяне с дезинформацията чрез образование и обучение.

Тя подчерта, че образованието и критичното мислене ще дадат на младите хора повече възможности за информиран избор. Тя открои ролята на учителите за повишаване на техните способности да оценяват и работят с онлайн съдържание, предаде News.bg.

Българският еврокомисар обяви данни от неотдавнашно проучване на Евробарометър, според което 37% от отговорилите европейци ежедневно срещат новини, за които смятат, че представят погрешно действителността или дори са неверни. По този повод Габриел отбеляза, че цифровата грамотност трябва да се разшири извън придобиването на умения за работа с компютри, таблети и други "умни" устройства.

25 експерти с опит в областта на образованието, социалните медии, технологиите и журналистиката от 17 различни държави членки ще имат задачата да разработят конкретни насоки за учителите и преподавателите за борбата с дезинформацията и за развитие на цифровата грамотност на учащите. България е представена от Вени Марковски - председател на "Интернет общество - България" и участник в експертната група за борба с фалшивите новини от 2018 г.

Групата ще проведе четири заседания. Насоките, които ще бъдат представени през септември догодина, ще надградят резултатите от работната група на високо равнище за борба с фалшивите новини от 2018 г., Плана за действие за борба с дезинформацията и Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.

Свързани новини