Last news in Fakti

13 Октомври, 2021 06:10 1 370 21

ЕС ще се бори с фалшивите новини

  • експертна група-
  • фалшиви новини-
  • дезинформация-
  • цифрова грамотност-
  • мария габриел

25 експерти от 17 различни държави членки ще имат задачата да разработят конкретни насоки за учителите и преподавателите за борбата с дезинформацията и за развитие на цифровата грамотност на учащите

ЕС ще се бори с фалшивите новини - 1
Снимка: Shutterstock

Цифровата грамотност e ключова в борбата с дезинформацията. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел на пресконференция по повод първото заседание на нова експертна група за насърчаване на цифровата грамотност и справяне с дезинформацията чрез образование и обучение.

Тя подчерта, че образованието и критичното мислене ще дадат на младите хора повече възможности за информиран избор. Тя открои ролята на учителите за повишаване на техните способности да оценяват и работят с онлайн съдържание, предаде News.bg.

Българският еврокомисар обяви данни от неотдавнашно проучване на Евробарометър, според което 37% от отговорилите европейци ежедневно срещат новини, за които смятат, че представят погрешно действителността или дори са неверни. По този повод Габриел отбеляза, че цифровата грамотност трябва да се разшири извън придобиването на умения за работа с компютри, таблети и други "умни" устройства.

25 експерти с опит в областта на образованието, социалните медии, технологиите и журналистиката от 17 различни държави членки ще имат задачата да разработят конкретни насоки за учителите и преподавателите за борбата с дезинформацията и за развитие на цифровата грамотност на учащите. България е представена от Вени Марковски - председател на "Интернет общество - България" и участник в експертната група за борба с фалшивите новини от 2018 г.

Групата ще проведе четири заседания. Насоките, които ще бъдат представени през септември догодина, ще надградят резултатите от работната група на високо равнище за борба с фалшивите новини от 2018 г., Плана за действие за борба с дезинформацията и Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    11 7 Отговор
    Респект за народният комисар Марийка!💋👧👍

    Коментиран от #17

  • 2 Варненец

    43 0 Отговор
    Етооо, вече и законна цензура. Честито.
  • 3 Някой

    46 0 Отговор
    Ама това отдавна го знаем. Пропагандата в световен мащаб не е спирала, особено в ЕС. А да се бориш с "фалшиви новини" си е чиста пропаганда.
    Преди година и малко повече бе фалшива новина, че ще има зелени сертификати, липсата на които ще те ограничава като затворник. Днес виждаме, че фалшивите новини не са били фалшиви.
    Гьобелс се върти в гроба си и не може да повярва как учениците му го слагат в машкия си джоб.
  • 4 От Мара

    26 0 Отговор
    всичко е дезинформация , както и от другаря ѝ Бою , благодарение на който видя София , а сега го играе европейка и като него с успех резили България !
  • 5 нашия

    31 1 Отговор
    за "критичното"мислене добре ,но как да го има след като образованието е насочено именно против "критичното" мислене...образованието в наши дни подготвя добре обучени изпълнители на нареждания...та от къде да дойде това критично мислене....
  • 6 Край

    26 1 Отговор
    Всяка държава членка трябва да си направи Министерство на Истината. Оруел го е предвидил.
  • 7 нямат срам

    18 0 Отговор
    Щом някаква герберастка калинка им е на чело, представям си колко посредствени са и от другите държави, и съответно колко работа вършат.
  • 8 123

    21 0 Отговор
    Сатанистите от ЕС ли ще казват кое е истина и кое лъжа?
  • 9 Сатъра на Хана

    15 0 Отговор
    ЕС ТРЯБВА ДА СПРЕ ДА СПОНСОРИРА ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ ОТ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ И ВЕЛИКА АЛБАНИЯ ...
    .....
  • 10 ФЕЙК НЮЗ

    6 0 Отговор
    Айде сега, дай да умрем от скука ...
  • 11 БАЙ Х@Й ‼️

    15 0 Отговор
    Фалшива новина ли е , че оня с пушката от амнайстияетаж е прострелял няколко пъти Президента на САЩ Д.Ф.К.❓ А фалшива новина ли е , че двете подводници на НАТО само са си стояли кротко край "Курск" и нямат участие в потапянето му ❓ А фалшива новина ли е , че двата символа на САЩ паднаха до основите само от ударите на два самолета ❓Първо спрете с ЛЪЖИТЕ❗ Ама не Ви стиска , борци и боркини 👿👿👿
  • 12 big

    15 0 Отговор
    Сложна работа! Да се бориш със собствената си пропагандна мрежа е нещо невъзможно!
  • 13 експерт

    14 0 Отговор
    по-голямо фалшименто от т.н. съюз няма. територията все ще се закачи за потъващ кораб. но такъв ни е късмета, какво да се прави.
  • 14 Един

    7 0 Отговор
    Ми то тогава всички медии трябва да млъкнат! Щото непрекъснато дрънкат глупости!
  • 15 246

    9 0 Отговор
    Информираният избор означава някой отгоре да определя кои новини за подходящи идеологически. А за всичко останало ще има цензура. В Германия не могат да се съмняват в истинскота намерение на емигрантите за европейска интеграция. Не могат дори накриво да погледнат ЛГБТИ персона, дори и да ти е стъпила на крака в метрото. А на излезлите на протест срещу задължителните медицински експерименти се лепва етикет, че са фашисти. Мария Габриел да остави хората сами да се ориентират в информационното пространство. Тук повечето хора въобще не са наясно колко свободата на словото ни е значително по-свободна, отколкото в Германия.
  • 16 Костова

    6 0 Отговор
    Мен ме интересува кой ще определя коя информация е фалшива и коя не. И не е ли това обикновена цензура, замаскирана с уж грижа фейковите новини да не достигат до нас. Не, благодаря на Мария Габриел. Предпочитам да се осланям на собствената си логика и аз да си избирам информационни източници.
  • 17 Антитрол

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Респект за промитите мозъци на платените тролове с плоски никове.
  • 18 ебрее

    1 0 Отговор
    точно обратното - подкрепя ги
  • 19 грух

    4 0 Отговор
    доста комунистическа звучи таз борба.а къде е демокрацията всеки да избира какви новини да слуша ? аз, пък искам да чувам само фалшиви новини, къде са ми демократичните права да избирам как да живея !?!?
  • 20 9999999

    5 0 Отговор
    РАЗБИРАЙ - ЦЕНЗУРАТА СЕ ЗАТЯГА ОЩЕ ПОВЕЧЕ! НОВИНИТЕ ОСВЕТЛЯВАЩИ ИСТИНАТА ЩЕ БЪДАТ ПОД ШАБЛОНА "КОНСПИРАЦИИ", А КАЗВАНЕТО НА ИСТИНАТА "ЕЗИК НА ОМРАЗАТА"!!! ФАШИСТКИ СЪЮЗ!
  • 21 Мухаа,хаа!

    3 0 Отговор
    .Точка първа: Шефа винаги е прав! Точка втора:- Ако някой от подчинените на Шефа е прав,се прилага точка първа!... Такива " свободи" ни предлага меиделчето.Светът поради примирението,почти робски манталитет на милиарди хора,ще достигне до крайната фаза,в която ,стотина хиляди мейделчета,ще ги държат в ръцете си,за хилядолетия.Обругаха Социализма ( комунизъм,като обществен строй,не е имало) ,за да дойдат на власт мейделчетата .Пред това,което се задава в бъдеще,не само за България,а за цялата планета,т.н Диктатура на Социализма " е невръстно пеленаче.