Отидете към основна версия

2 699 11

Смъртта на Тачър предизвика размирици и погроми в Англия

  • размирици-
  • безредици-
  • лондон
На снимката със съобщението за смъртта на Маргарет Тачър някой е написал: "Най-после". Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато властите в Англия и дори британското кралско семейство се готвят да изпратят с почести Маргарет Тачър в последния й път на 17 април, в различни райони на страната избухнаха размирици, предизвикани от недоволните от нейната някогашна политика, съобщи „Телеграф“.

В Бристол шестима полицаи бяха ранени, докато се опитваха да разгонят тълпа от близо 200 души, празнуващи смъртта на бившия министър-председател Тачър като радостно събитие. Участниците в митинга замеряха пазителите на реда с бутилки и тенекиени кутии от напитки. Един полицай е бил откаран в болница, а един от демонстрантите е бил арестуван. Повредени са и полицейски коли.

В района Брикстън в южен Лондон около 100 души също бурно изразявали радостта си от кончината на баронеса Тачър. Те разбили витрините на магазини, а злосторници се възползвали от ситуацията, за да ги разграбят. Две жени са задържани по подозрение в кражба.

Хулигани изрисували графити срещу покойната лидерка по стените на сградите в Брикстън и издигнали обиден лозунг срещу нея от покрива на местния кинотеатър. Някои демонстранти носели плакати с надписи: „Радвайте се – Тачър е мъртва“, а други участници в стихийния митинг весело крещяли „Меги умря!“. Хвърляни са и димки.

Полицията била принудена да мобилизира допълнителни сили за възстановяване на реда. Местните власти заклеймили проявите като „срамни“.

Именно в Бикстън през 1981 г. полицията разгони протестна демонстрация на недоволни от решенията на кабинета на Тачър да се отменят дотациите и да се спре раздаването на безплатно мляко.

Множество от близо 300 души се събра и на централния площад в Глазгоу. В митинга с шампанко и балони с хелий участвали представители на Комунистическата, Социалистическата и Социалистическата работническа партия. Желаещите да отпразнуват смъртта на баронеса Тачър са се организирали чрез Фейсбук, където желание да участват в „тържествата“ са заявили над 1000 души.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: