Last news in Fakti

9 Април, 2013 15:09 2 694 11

Смъртта на Тачър предизвика размирици и погроми в Англия

  • размирици-
  • безредици-
  • лондон
Смъртта на Тачър предизвика размирици и погроми в Англия - 1
На снимката със съобщението за смъртта на Маргарет Тачър някой е написал: "Най-после". Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато властите в Англия и дори британското кралско семейство се готвят да изпратят с почести Маргарет Тачър в последния й път на 17 април, в различни райони на страната избухнаха размирици, предизвикани от недоволните от нейната някогашна политика, съобщи „Телеграф“.

В Бристол шестима полицаи бяха ранени, докато се опитваха да разгонят тълпа от близо 200 души, празнуващи смъртта на бившия министър-председател Тачър като радостно събитие. Участниците в митинга замеряха пазителите на реда с бутилки и тенекиени кутии от напитки. Един полицай е бил откаран в болница, а един от демонстрантите е бил арестуван. Повредени са и полицейски коли.

В района Брикстън в южен Лондон около 100 души също бурно изразявали радостта си от кончината на баронеса Тачър. Те разбили витрините на магазини, а злосторници се възползвали от ситуацията, за да ги разграбят. Две жени са задържани по подозрение в кражба.

Хулигани изрисували графити срещу покойната лидерка по стените на сградите в Брикстън и издигнали обиден лозунг срещу нея от покрива на местния кинотеатър. Някои демонстранти носели плакати с надписи: „Радвайте се – Тачър е мъртва“, а други участници в стихийния митинг весело крещяли „Меги умря!“. Хвърляни са и димки.

Полицията била принудена да мобилизира допълнителни сили за възстановяване на реда. Местните власти заклеймили проявите като „срамни“.

Именно в Бикстън през 1981 г. полицията разгони протестна демонстрация на недоволни от решенията на кабинета на Тачър да се отменят дотациите и да се спре раздаването на безплатно мляко.

Множество от близо 300 души се събра и на централния площад в Глазгоу. В митинга с шампанко и балони с хелий участвали представители на Комунистическата, Социалистическата и Социалистическата работническа партия. Желаещите да отпразнуват смъртта на баронеса Тачър са се организирали чрез Фейсбук, където желание да участват в „тържествата“ са заявили над 1000 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 alfa

    1 0 Отговор
    Да се чудиш кои са диваците в Европа, ние българите или британските Менталмени...Страхлива и подмолна нация, пируват след смъртта на една жена от която ги беше страх даже до 87г. възраст. .ати англичаните....

    Коментиран от #2, #5

  • 2 пръча

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "alfa":

    Не бе пич, това показва само какъв дупедавец си.
    Даже нейните послушници не я обичат, какво да си говорим тогава.
  • 3 кик

    0 0 Отговор
    хахаха бравоооо..в корана се казва да не лъжем..не може когато е била жива да е била лоша а като умре да казваме добър 4овек беше...това е хатис
  • 4 кик

    0 0 Отговор
    харам не хетис
  • 5 alfa

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "alfa":

    Явно не разбираш каквото четеш, вземи да мислиш какво ти говорят хората....

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гнида

    0 0 Отговор
    Срамно е да се радваш на смъртта на който и да е....Предполагам че с действията си г-жа Тачър е била много намразена.Говоря за пънкове , миньори и т.н.Щом толкова хора я мразят явно има за какво.Аз лично като човек , чиято гилдия тя е унищожила , бих бил доволен че вече я няма............Също бих ИСКАЛ(НО НЕ ЖЕЛАЛ) това да се случи с всички политици в България.

    Коментиран от #8

  • 8 Дядо Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гнида":

    Кви сте такива мишки бе. Бих искал, но не желал. Тая като е взимала решения, да не би да е пипала с кадифена ръкавица?
    Ще ми я съжаляват и ще се гънат, ама вижте, то такава е била, сега ние няма да сме лоши....

    Като не я харесват хората, що да не се радват, че е п..нала?
  • 9 Пето Авеню у Нови Йорк /шър/

    0 0 Отговор
    Твърда и безкомпромисна жена, като характер пълен б...ук, но като политик, начело на лейбъристите...Защити Фолклендите срещу домогванията на Аржентина и вкара Британия в "икономически релси", образно казано, чрез орязване на ненужни социални разходи и раздържавяване. Естествено е да не я харесват! По онези години ги имаше доста мързеливи и лениви англичани, за които лентяи се грижеше държавата. Тачър ги "понаучи" на труд! Бог да я прости, голям политик!
  • 10 емо

    0 0 Отговор
    фашисткият диктатор на англия се спомина.амин
  • 11 FCK

    0 0 Отговор
    Нищо чудно кой се радва за смъртта на Желязната лейди - комунистическата и социалистическата пасмина фен на безплатно мляко. На Тачър историята и е отредила достойно място, а на комунетата най-големия позор в човешката история. Какви са тия смешни цифри от 100, 200, 300 и 1000 радващи се лумпени на фона на многомилионна Англия .......
Новини по държави: