Отидете към основна версия

3 384 36

На Острова се разколебаха за задължителното ваксиниране на медиците

  • великобритания-
  • ваксиниране-
  • медици

Ултиматумът може да саботира здравната система в най-неподходящия момент, смятат депутати от управляващите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Задължителната ваксинация срещу COVID за персонала на Националната служба по здравеопазване на Острова може да бъде блокирана от правителството поради опасения, че 70 000 работници ще бъдат уволнени, пише inews.co.uk.

Страховете от масово уволнение накараха правителството да обмисли спиране на плана, според който всеки служител, който не получи първата си доза до 3 февруари, ще загуби работата си.

Няколко депутати от консерваторите енергично се противопоставиха на плана за задължителна ваксинация за персонала на Националната служба по здравеопазване заради въздействието, което би имало това върху персонала на местните болници. Блокирането на идеята би помогнало и на Борис Джонсън в битката му да избегне вот на доверие от собствената му партия.

Натискът върху премиера и министъра на здравеопазването да спрат програмата за задължителни удари се засили през последната седмица на фона на новите предположения, че два дози няма да са достатъчни, за да се справят с варианта на Omicron.

Официален анализ показва, че 80 092 здравни служители и 73 000 социални работници не са получили нито една доза от ваксината срещу COVID.

Кралският колеж за медицински сестри предупреди, че това ще бъде акт на „самосаботаж“ в момент, когато здравната система страда от недостиг на персонал.

Правителствен източник каза, че неговата линия е останала непроменена, добавяйки: „Продължаваме с плана“.

Във връзка с темата се припомнят думи на Борис Джонсън, който заяви многозначително, че „ще обмислим пътя напред“.

„Задължителната ваксинация на персонала на службата по здравеопазване и социалните грижи не е оправдана от доказателствата – две дози осигуряват слаба или никаква защита срещу инфекция от варианта Omicron и дори след бустер тя бързо намалява след 10 седмици", заяви консерваторът Марк Харпър.

„На практика здравната ни система и социални грижи не могат да си позволят да губят десетки хиляди квалифициран персонал по всяко време, но със сигурност не сега", каза Харпър. "Сега правителството спешно трябва да преосмисли ситуацията, да изостави плана и да осигури защита чрез тестване", допълни той.

От Министерството на здравеопазването и социалните грижи на свой ред заявиха, че "здравните и социалните работници се грижат за най-уязвимите хора в обществото, които биха могли да се сблъскат със сериозни последици за здравето, ако бъдат изложени на вируса".

„Трябва да се ​​гарантира, че персоналът е ваксиниран, за да се защитят пациентите и тези, които се грижат за тях. По-голямата част от служителите на националната служба по здравеопазване са ваксинирани, което е най-добрата ни защита срещу COVID-19”, заяви говорител на МЗ.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: