Отидете към основна версия

1 973 32

Австралия: Създаваме "космическо военно командване"

  • космос-
  • австралия-
  • космическо-
  • военно-
  • командване-
  • космически-
  • сили

То ще бъде по подобие на космическите сили на САЩ

Снимка: Shutterstock

Австралия обяви днес, че създава космическо военно командване, по подобие на космическите сили на САЩ, което ще охранява определена зона в космоса, предаде "Франс прес".

"Космическото пространство е все по-гъстонаселено и вече оспорвано, по-специално защото границите между конкуренция и конфликт стават все по-размити", заяви австралийският министър на отбраната, Питър Дътън.

В реч пред военновъздушните сили на Австралия, той посочи, че космосът "през това столетие ще добие по-голямо военно значение".

"Новият "въоръжен юмрук" на Австралия, наречен "Космическо командване", в началото ще бъде скромна агенция", подчерта Дътън.

Той не уточни какви средства се отпускат за нея и какъв ще бъде личният ѝ състав.

Космическото командване на Австралия ще има за цел да възпира военните амбиции на Китай и на Русия в космоса, а също и тези на всички "страни, за които космосът е територия за завладяване, а не територия за споделяне", обобщи Дътън.

Агенцията ще бъде ръководена от Кат Робъртс - висш офицер от военновъздушните сили и "фен на научната фантастика", а екипът ще включва австралийски военни от сухопътните войски, авиацията и военноморските сили, както и партньори от частния сектор.

В Австралия наближават парламентарни избори и консервативното правителство превръща отбраната в свой приоритет; в началото на месеца кабинетът се ангажира да увеличи до 2040 г. състава на въоръжените сили до 80 000 души.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: