Отидете към основна версия

1 437 14

Беларус с блокиран износ за 18 млрд. долара заради западните санкции

  • беларус-
  • износ-
  • западни-
  • санкции-
  • долари

Това стана ясно от думите на беларуският премиер, Роман Головченко

Снимка: БГНЕС

Санкциите, наложени на Беларус, са блокирали годишния износ на страната за Запад на стойност 16-18 млрд. долара. Това стана ясно от думите на беларуският премиер, Роман Головченко, цитиран от "Ройтерс" и агенция "Белта".

Беларус и Русия бяха ударени от санкции, след като на 24 февруари Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна от руска и беларуска територия в това, което тя нарече "специална военна операция", предаде news.bg.

Украйна и Западът твърдят, че войната е непредизвикан акт на агресия.

Заради санкциите почти целият износ на Беларус за страните от Европейския съюз и Северна Америка е блокиран, посочи Головченко и допълни, че този износ възлиза на около 16 до 18 милиарда долара годишно.

Беларус е известен съюзник на Русия. В началото на войната украинските власти обвиниха Русия, че използва беларуската територия, за да извърши многостранна инвазия в страната и да изстрелва ракети по украински градове.

Те изразиха опасение, че беларуските войски са получили заповед да преминат границата с Украйна, за да се бият.

Самият Лукашенко пък твърди, че прекратяването на бойните действия зависи единствено и само от украинската страна - тя трябва да престане да се вслушва в това, което ѝ говорят Западът и САЩ.

Той настоява, че Беларус трябва да участва в преговорите за разрешаване на конфликта в Украйна. По негови думи страната му е била несправедливо обвинена като "съучастник на агресора".

Спрямо Беларус бяха наложени строги санкции и миналата година, след задържането на полет на Ryanair между Атина и Вилнюс и ареста на журналист дисидент и приятелката му след кацането на самолета.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: