Last news in Fakti

16 Май, 2022 11:33 1 428 14

Беларус с блокиран износ за 18 млрд. долара заради западните санкции

  • беларус-
  • износ-
  • западни-
  • санкции-
  • долари

Това стана ясно от думите на беларуският премиер, Роман Головченко

Беларус с блокиран износ за 18 млрд. долара заради западните санкции - 1
Снимка: БГНЕС

Санкциите, наложени на Беларус, са блокирали годишния износ на страната за Запад на стойност 16-18 млрд. долара. Това стана ясно от думите на беларуският премиер, Роман Головченко, цитиран от "Ройтерс" и агенция "Белта".

Беларус и Русия бяха ударени от санкции, след като на 24 февруари Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна от руска и беларуска територия в това, което тя нарече "специална военна операция", предаде news.bg.

Украйна и Западът твърдят, че войната е непредизвикан акт на агресия.

Заради санкциите почти целият износ на Беларус за страните от Европейския съюз и Северна Америка е блокиран, посочи Головченко и допълни, че този износ възлиза на около 16 до 18 милиарда долара годишно.

Беларус е известен съюзник на Русия. В началото на войната украинските власти обвиниха Русия, че използва беларуската територия, за да извърши многостранна инвазия в страната и да изстрелва ракети по украински градове.

Те изразиха опасение, че беларуските войски са получили заповед да преминат границата с Украйна, за да се бият.

Самият Лукашенко пък твърди, че прекратяването на бойните действия зависи единствено и само от украинската страна - тя трябва да престане да се вслушва в това, което ѝ говорят Западът и САЩ.

Той настоява, че Беларус трябва да участва в преговорите за разрешаване на конфликта в Украйна. По негови думи страната му е била несправедливо обвинена като "съучастник на агресора".

Спрямо Беларус бяха наложени строги санкции и миналата година, след задържането на полет на Ryanair между Атина и Вилнюс и ареста на журналист дисидент и приятелката му след кацането на самолета.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Супер

    8 14 Отговор
    Значи и те като руснаците в петрол ще се къпят но гладни ще ходят

    Коментиран от #5, #6

  • 2 АнтиГост

    8 8 Отговор
    Айде стига бе, нали не ви трябваше да изнасяте?
  • 3 Така е

    8 8 Отговор
    който не слушка чичо Сам. Лоши момчета. Виж ние като сме послушнички ни дават по-евтин от руския газ.
  • 4 Голубой

    3 4 Отговор
    Вие дали нямахте проблеми и всичко при вас е Александър Григориевич!
  • 5 Стрелата

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Супер":

    Незнам шейх гладен видял ли си ама Европа го закъса яко Глад мори добитъка.
  • 6 До ком 1

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "Супер":

    Кой ще гладува- белорусите? Ти изобщо имаш ли представа, какви качествени ,хранителни продукти произвежда Белорусия.Можеш само да мечтаеш за техните колбаси,пилешко,яйца, месо,сметана,млечни продукти.Това което нашите търгаши ти го пробутват за " Био" там е второ качество.Щели да гладуват! Там няма чужди вериги ,няма частници.Специално в селското стопанство освен държавните колхози( аналог на нашите АПК преди Демокрацията) действа същия модел , както беше у нас- частен производител на зеленчуци,плодове,едър и дребен рогат добитък,млеко,произведени в двора,или безплатно отпуснати участъци земя.Но държавата му изкупува цялото производство.Със 17% по голям марж от същата продукция в държавните стопанства.Имат пазари със всичко - на кооперативен принцип.Няма посредник,няма прекупвач.От полето- на сергията.Шунката е на бут.Заедно с кожата.Посочваш от къде да ти реже.Такава шунка ти изобщо вкусвал ли си? Телешки салам,дебел като бедро.От чисто месо.Пушени колбаси,- фантастични.сметаната - истинска е три вида,а струва в наши пари стотинки за кофичка от 500 гр.Примерно за наши 250 лв( към тяхна рубла) можеш да закупиш хранителни продукти със супер качество по големи количества, от колкото наши ерзац продукти от магазините,веригите за 1500 лева.- .Безупречна чистота навсякъде,улици и тротоари светят.Асфалт- равен като тепсия.Нсрода е изключително дружелюбен,гистоприемен и сърдечен.Особено към нас- българите,който приемат за прсвославни братя.

    Коментиран от #8, #10, #11, #12

  • 7 Копейкин

    3 5 Отговор
    Ето към какво се стреми Косля Копейкин и Я не В . Обаче в тоалетните им миришИ на парфюм. :)))
  • 8 zor

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "До ком 1":

    до 6 ком -там ли живееш че толкова ги хвалиш -сигурен съм че не живееш в беларус затова е тая хвалба -така хвалите и русия ама никой не иска да живее в русия а децата пращат на запад

    Коментиран от #13

  • 9 Тома

    2 4 Отговор
    С тази санкция двойно са загубили тези които са ги санкционирали.Бравос
  • 10 Kcaniba

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "До ком 1":

    Обаждай се на личния лекар, спешно е...
  • 11 Kcaniba

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "До ком 1":

    Видяхме как с Русия приемате братския украински народ, не благодарим!
  • 12 Голубой

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "До ком 1":

    Александър Григориевич а посмали малко?
  • 13 Ходил и видял

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "zor":

    Абсолютно вярно е това, което е написано в ком.6. И още нещо бих допълнил. Там няма изоставени, запустели, срутени и полусрутени сгради, с които тук е пълно. Всички сгради са нови или обновени ЦЯЛОСТНО, без надраскани и оклепани стени, фасади, мостови, подлези, надлези като тук,, Без клошари, каруци, просяци, ци,гани, наркомани, пияници по улиците..Или може би на теб това ти харесва, господин zor?
    Има си ред и той се спазва и законите защитават обикновените хора, а не престъпниците. За съжаление не винаги може да живееш та, където ти харесва!

    Коментиран от #14

  • 14 Така е

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ходил и видял":

    По време на комунизма и в България нямаше престъпност и цигани...а затворите бяха пълни с престъпници, това не стигаше и за децата бяха създадени затвори, просто по комунистически ги наричаха ТВУ. Цигани също нямаше, защото просто не се пишеше за тях, както не се пишеше за престъпността. Това е комунизма. Пропаганда и промиване на мозъци на народа,с тези от политбюро и децата им на шопинг и образование отиваха в лошия капитализъм. Комунизма е най лошото нещо което може да се случи на човечеството. Ако не вярвате, питайте севернокорейците.
Новини по държави: