Отидете към основна версия

1 772 23

Белгия предоставя ромската си стратегия на Европейската комисия

  • белгия-
  • роми-
  • стратегия

Белгия предостави на Европейската комисия своята национална стратегия за интеграция на ромите

Снимка: Белга

Белгия предостави на Европейската комисия своята национална стратегия за интеграция на ромите, предаде специално за БТА белгийската агенция Белга, като се позовава на правителствено прессъобщение.

Стратегията е част от препоръката на Съвета на Европа за постигане на "равенство, приобщаване и участие на ромите", се казва в съобщението.

Стратегията съдържа 32 конкретни мерки и е насочена към необходимостта от предотвратяване на антицигански нагласи и по този начин към борба с дискриминацията, засягаща ромските общности. Документът има за цел да насърчи социално-икономическата интеграция на ромите чрез борба със стереотипите. Стратегията се стреми да подобри достъпа до масово и приобщаващо образование, достъпа до устойчива заетост, качеството на живот чрез осигуряване на достъп до здравни и социални услуги и достъп до жилище.

Белгия се ангажира да представя двугодишен доклад на Европейската комисия за постигнатия напредък. Първият доклад ще бъде представен през 2023 г.

Тъй като обработването на лични данни, разкриващи расов или етнически произход, е забранено със закон, Белгия няма централен регистър, основан на етническа принадлежност и затова няма официални данни за броя на ромите в страната.

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: