Отидете към основна версия

3 223 0

Българин се обеси в италиански затвор

  • българин-
  • затвор-
  • италия-
  • трафик-
  • наркотични вещества-
  • самоубийства

Български гражданин е сложил край на живота си в римския затвор „Ребибия“, като се е обесил с чаршаф в банята на килията си, съобщи италианският вестник „Ил Месаджеро“. Той е делил с други лишени от свобода тясното пространство, което не е отговаряло на нормите, според които всеки задържан трябва да разполага самостоятелно със 7 квадратни метра. Сънародникът ни е бил там от 2010 година.

Според гаранта на задържаните за областта Лацио – Анджоло Марони, той е 35-годишният Васил Василев Венетов, който е бил екстрадиран от Холандия заради престъпления, свързани с трафика на наркотични вещества. Срокът на наказанието му е трябвало да изтече през март 2014 година. Съкилийниците му са го открили агонизиращ около 16 ч. онзи ден и опитите им да го спасят се оказали напразни.

Според Марони, българинът е споделял със сътрудниците му, че е отчаян и депресиран, тъй като 7 месеца чакал окончателно решение от съда в Неапол, което да му позволи да излезе на свобода. „Като гарант не мога да не отбележа, че правосъдната машина в Италия се движи с отчайваща мудност“, коментира той.

Ужасните условия в италианските затвори все по-често предизвикват подобни екстремни решения, коментира изданието. Случаят с Васил е третият в затворите на Лацио от началото на годината. Само за миналата година в местата за изтърпяване на наказания в страната са сложили край на живота си 56 души – 30 италианци и 26 чужденци. Други 97 – 82-ма италианци и 17 чужденци, пък са починали от естествена смърт. Полицаите, работещи в затворите в Италия, са предотвратили 1308 самоубийства през 2012 г.

Ситуацията ще стане още по-драматична в настъпващите жеги, тъй като според статистиките 66 хиляди затворници в страната като цяло споделят пространство, което отговаря на нормите за 44 хиляди. От 2007 до 2011 г. броят им се е увеличил двойно. 35 на сто от тях са чужди граждани. Мнозина искат да работят въпреки ниското заплащане – 3 евро на час, но да получат работа, е привилегия. Сънародникът ни, който се е обесил, обаче е работил.

В момента дори не всички обитатели на затворите могат да слязат едновременно на пода от четириетажните легла в килиите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: