Отидете към основна версия

2 747 3

Лидерите на Сърбия, Австрия и Унгария подписаха меморандум

  • сърбия-
  • белград-
  • австрия-
  • унгария-
  • меморандум

За борба с нелегалната миграция

Източник: БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич, унгарският премиер Виктор Орбан и австрийският канцлер Карл Нехамер подписаха днес в Белград меморандум за засилване на тристранното сътрудничество в борбата срещу нелегалната миграция, съобщи белградският вестник "Блиц".

Причината за това, както посочи Вучич, е, че през 2022 г. е регистрирано значително увеличаване на нелегалната миграция.

Сърбия предприе хармонизиране на визовата политика с ЕС. Вече нямаме безвизов режим с Тунис, Бурунди, а скоро и с още две страни режимът ще трябва да бъде същият като в ЕС, каза Вучич.

Той обясни, че е договорено съвместно сътрудничество между полициите на Сърбия, Унгария и Австрия. Сръбският президент уточни, че е договорено по-голям брой полицаи да бъдат разположени на границата със Северна Македония.

Имаме големи проблеми в северната част на страната, защото мигрантите остават на нашата територия, каза Вучич.

Той добави, че Сърбия винаги е проявявала солидарност към бежанците.

Ще продължим да правим това, но не искаме да бъдем паркинг за мигранти, посочи Вучич.

Австрийският канцлер Карл Нехамер благодари на президента на Сърбия за поканата и гостоприемството, както и за сътрудничеството, изпълнено с доверие, съобщи РТС.

На съвместна пресконференция канцлерът Нехамер каза, че Сърбия, Австрия и Унгария са установили партньорство в борбата срещу нелегалната миграция и организираната престъпност.

Стигнахме до точката, в която отделните страни от ЕС търсят нови форми на партньорство отвъд това, което е възможно в ЕС, защото това, което е постигнато досега в рамките на системата на ЕС за предоставяне на убежище, не е достатъчно. Много неща се случиха от последната ни среща, Вучич се застъпи за прекратяване на бежанския туризма за предоставяне на убежище и аз му благодаря, че взе сериозно опасенията на Австрия и не я остави в безизходица, каза Нехамер.

Австрийският канцлер казва, че страната му е понесла тежестта на бежанския туризъм, особено от Тунис, Индия и други страни.

Нехамер обяви още, че Австрия ще изпрати още 100 полицаи и полицайки в съвместни екипи по границите и подходящо оборудвани превозни средства и дронове.

Благодарен съм както на Сърбия, така и на Унгария, че за първи път ще стартираме проект за депортиране на мигранти, които са незаконно пребиваващи в Сърбия. Предложих тази платформа като още като министър на вътрешните работи и ще я предоставя на Сърбия, каза Нехамер.

Австрия вече има 96 000 молби за убежище тази година и това е знак, че настоящата система за убежище в ЕС не работи, отбеляза австрийският канцлер.

В Австрия започна дискусия какво трябва да се инициира и промени в законите, за да се спре тази тенденция и да се защити страната от нелегалната миграция. Трябва бързо да вземем решения и се радвам, че нашите три страни работят заедно, за да защитим своите граници, каза Нахамер.

По повод срещата Вучич публикува съобщение в Инстаграм, като написа, че е "горд да покаже на моите приятели Виктор Орбан и Карл Нехамер "Белград на вода", проект, който позиционира нашия град на картата на престижните европейски места и стартира строителната индустрия“.

Първата тристранна среща на върха на Унгария, Австрия и Сърбия бе организирана на 3 октомври в Будапеща, когато Вучич обяви, че Сърбия до голяма степен ще хармонизира визовата си политика с ЕС до края на годината.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: