Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Ноември, 2022 20:02 2 740 3

Лидерите на Сърбия, Австрия и Унгария подписаха меморандум

  • сърбия-
  • белград-
  • австрия-
  • унгария-
  • меморандум

За борба с нелегалната миграция

Лидерите на Сърбия, Австрия и Унгария подписаха меморандум  - 1
Източник: БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич, унгарският премиер Виктор Орбан и австрийският канцлер Карл Нехамер подписаха днес в Белград меморандум за засилване на тристранното сътрудничество в борбата срещу нелегалната миграция, съобщи белградският вестник "Блиц".

Причината за това, както посочи Вучич, е, че през 2022 г. е регистрирано значително увеличаване на нелегалната миграция.

Още новини от Украйна

Сърбия предприе хармонизиране на визовата политика с ЕС. Вече нямаме безвизов режим с Тунис, Бурунди, а скоро и с още две страни режимът ще трябва да бъде същият като в ЕС, каза Вучич.

Той обясни, че е договорено съвместно сътрудничество между полициите на Сърбия, Унгария и Австрия. Сръбският президент уточни, че е договорено по-голям брой полицаи да бъдат разположени на границата със Северна Македония.

Имаме големи проблеми в северната част на страната, защото мигрантите остават на нашата територия, каза Вучич.

Той добави, че Сърбия винаги е проявявала солидарност към бежанците.

Ще продължим да правим това, но не искаме да бъдем паркинг за мигранти, посочи Вучич.

Австрийският канцлер Карл Нехамер благодари на президента на Сърбия за поканата и гостоприемството, както и за сътрудничеството, изпълнено с доверие, съобщи РТС.

На съвместна пресконференция канцлерът Нехамер каза, че Сърбия, Австрия и Унгария са установили партньорство в борбата срещу нелегалната миграция и организираната престъпност.

Стигнахме до точката, в която отделните страни от ЕС търсят нови форми на партньорство отвъд това, което е възможно в ЕС, защото това, което е постигнато досега в рамките на системата на ЕС за предоставяне на убежище, не е достатъчно. Много неща се случиха от последната ни среща, Вучич се застъпи за прекратяване на бежанския туризма за предоставяне на убежище и аз му благодаря, че взе сериозно опасенията на Австрия и не я остави в безизходица, каза Нехамер.

Австрийският канцлер казва, че страната му е понесла тежестта на бежанския туризъм, особено от Тунис, Индия и други страни.

Нехамер обяви още, че Австрия ще изпрати още 100 полицаи и полицайки в съвместни екипи по границите и подходящо оборудвани превозни средства и дронове.

Благодарен съм както на Сърбия, така и на Унгария, че за първи път ще стартираме проект за депортиране на мигранти, които са незаконно пребиваващи в Сърбия. Предложих тази платформа като още като министър на вътрешните работи и ще я предоставя на Сърбия, каза Нехамер.

Австрия вече има 96 000 молби за убежище тази година и това е знак, че настоящата система за убежище в ЕС не работи, отбеляза австрийският канцлер.

В Австрия започна дискусия какво трябва да се инициира и промени в законите, за да се спре тази тенденция и да се защити страната от нелегалната миграция. Трябва бързо да вземем решения и се радвам, че нашите три страни работят заедно, за да защитим своите граници, каза Нахамер.

По повод срещата Вучич публикува съобщение в Инстаграм, като написа, че е "горд да покаже на моите приятели Виктор Орбан и Карл Нехамер "Белград на вода", проект, който позиционира нашия град на картата на престижните европейски места и стартира строителната индустрия“.

Първата тристранна среща на върха на Унгария, Австрия и Сърбия бе организирана на 3 октомври в Будапеща, когато Вучич обяви, че Сърбия до голяма степен ще хармонизира визовата си политика с ЕС до края на годината.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пишете,пишете..

    10 0 Отговор
    А те си прииждат ли прииждат..
  • 2 Е......И!!!!!?????

    4 0 Отговор
    КАКВО КАТО СТЕ ПОДПИСАЛИ ЕДИ КАКВО СИ...ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ ТЪЛПИТЕ ОТ МИГРАНТИ КОИТО ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ВИ ЗАЛИВАТ ИДВАЙКИ ОТ БЪЛГАРИЯ....АЙ ЧЕСТИТО...СЪРБИТЕ ПАК МАЗНИ МАЗНИ...БИЛИ ПРОЯВЯВАЛИ СОЛИДАРНОСТ КЪМ МИГРАНТИТЕ.....ПЪЛНИ ЛЪЖИ....
  • 3 Гост

    1 1 Отговор
    Пакли френска робия бе брато не научихтели някакви уроци от миналото , мястото ви е тук не там
Новини по държави: