Отидете към основна версия

2 424 11

Китай: Надяваме се Италия да ни съдейства

  • китай-
  • италия-
  • г-20-
  • среща-
  • ес

Китайският президент Си Цзинпин и италианската министър-председателка Джорджа Мелони се срещнаха за първи път

Източник: БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин каза днес на италианската министър-председателка Джорджа Мелони по време на срещата на Г-20 в Индонезия, че се надява Италия да играе важна роля, за да съдейства политиката на Европейския съюз към Китай да остане "положителна" и "независима", предаде Ройтерс.

Двамата лидери се срещнаха за първи път и всеки от тях похвали страната на другия като древна цивилизация. Си изтъкна сътрудничеството между Китай и Италия в борбата с COVID-19 и призова връзките помежду им да станат "модел за развитие на отношенията между две страни с различни обществени системи и културен опит", съобщи Китайската централна телевизия.

"Надявам се, че италианската страна може да играе важна роля за това ЕС да продължи да следва независима, самостоятелна и положителна политика към Китай", каза той.

Китайският президент също така изрази надежда, че двете страни могат да намерят нови възможности за сътрудничество, например в области като производството на луксозни стоки, чистата енергия и авиацията.

Мелони заяви, че Италия не одобрява противопоставянето на лагери и смята, че всички държави трябва да уважават взаимните си различия и разминавания, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.

Свързани новини