Отидете към основна версия

2 306 23

Взривилата се в Полша ракета отново постави въпроси за падналия дрон в Загреб

  • дрон-
  • загреб-
  • ракети-
  • хърватия

Ракетата, ударила Полша, вероятно е била заблуден огън на украинската противовъздушна отбрана, а не руски удар, заявиха от Варшава и НАТО, с което внесоха успокоение, че войната в Украйна няма да се пренесе през границата

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Взривилата се на територията на Полша във вторник ракета повдигна отново въпроса за разбилия се дрон в Загреб през март тази година и защо хърватската общественост все още не e запозната с резултатите от разследването, предава ТАНЮГ.

През март тази година в квартал на Загреб се разби разузнавателен дрон с обхват 1000 км, на който е открита бомба с тегло 120 кг и 40-килограмов експлозив. Експлозията се е случила на няколко метра дълбочина и не е имало пострадали. Хърватският премиер Андрей Пленкович коментира тогава, че главна цел на разследването е да се установи защо дронът е паднал точно в Загреб и че обществеността ще бъде уведомена своеобразно.

Няколко месеца по-късно все още не е ясно каква е причината дронът да се разбие в хърватската столица, а военният анализатор Марио Галич коментира в ефира на загребската телевизия N1 защо това е така, особено след като разследването за падането на ракетата в Полша се развива толкова бързо.

„Защото предполагаемото руско нападение над Полша би активирало член 5, а това практически би означавало достигане до ръба на трета световна война. Разбира се, не би могло заради една ракета да се случи такова нещо, защото руснаците не биха се цели във ферма насред нищото в Полша. Това показва колко голямо е напрежението между Русия и Запада“, казва Галич.

Ракетата, ударила Полша, вероятно е била заблуден огън на украинската противовъздушна отбрана, а не руски удар, заявиха от Варшава и НАТО, с което внесоха успокоение, че войната в Украйна няма да се пренесе през границата.

Експлозията от ракетата породи опасения, че Организацията на Северноатлантическия договор, към която Полша се присъедини през 1999 г., ще бъде въвлечена в конфликта между Русия и Украйна. Полша се ползва със защита по силата на ангажимента за колективна отбрана на НАТО, формулиран в член 5 от учредителния договор, но отговорът на алианса трябва да бъде преценен в зависимост от това дали ракетата е паднала случайно - както предполага Варшава - или в следствие на умишлени действия, отбеляза Франс прес.

Галич коментира още, че вероятно няма да се стигне до развръзка по въпроса с падналия в Загреб дрон.

„Не мога да кажа дали някога ще разберем (причината), но вероятно няма да е скоро, защото никой вече не се занимава с това“, отбеляза Галич.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: