Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 17:18 2 297 23

Взривилата се в Полша ракета отново постави въпроси за падналия дрон в Загреб

  • дрон-
  • загреб-
  • ракети-
  • хърватия

Ракетата, ударила Полша, вероятно е била заблуден огън на украинската противовъздушна отбрана, а не руски удар, заявиха от Варшава и НАТО, с което внесоха успокоение, че войната в Украйна няма да се пренесе през границата

Взривилата се в Полша ракета отново постави въпроси за падналия дрон в Загреб - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Взривилата се на територията на Полша във вторник ракета повдигна отново въпроса за разбилия се дрон в Загреб през март тази година и защо хърватската общественост все още не e запозната с резултатите от разследването, предава ТАНЮГ.

През март тази година в квартал на Загреб се разби разузнавателен дрон с обхват 1000 км, на който е открита бомба с тегло 120 кг и 40-килограмов експлозив. Експлозията се е случила на няколко метра дълбочина и не е имало пострадали. Хърватският премиер Андрей Пленкович коментира тогава, че главна цел на разследването е да се установи защо дронът е паднал точно в Загреб и че обществеността ще бъде уведомена своеобразно.

Няколко месеца по-късно все още не е ясно каква е причината дронът да се разбие в хърватската столица, а военният анализатор Марио Галич коментира в ефира на загребската телевизия N1 защо това е така, особено след като разследването за падането на ракетата в Полша се развива толкова бързо.

„Защото предполагаемото руско нападение над Полша би активирало член 5, а това практически би означавало достигане до ръба на трета световна война. Разбира се, не би могло заради една ракета да се случи такова нещо, защото руснаците не биха се цели във ферма насред нищото в Полша. Това показва колко голямо е напрежението между Русия и Запада“, казва Галич.

Ракетата, ударила Полша, вероятно е била заблуден огън на украинската противовъздушна отбрана, а не руски удар, заявиха от Варшава и НАТО, с което внесоха успокоение, че войната в Украйна няма да се пренесе през границата.

Експлозията от ракетата породи опасения, че Организацията на Северноатлантическия договор, към която Полша се присъедини през 1999 г., ще бъде въвлечена в конфликта между Русия и Украйна. Полша се ползва със защита по силата на ангажимента за колективна отбрана на НАТО, формулиран в член 5 от учредителния договор, но отговорът на алианса трябва да бъде преценен в зависимост от това дали ракетата е паднала случайно - както предполага Варшава - или в следствие на умишлени действия, отбеляза Франс прес.

Галич коментира още, че вероятно няма да се стигне до развръзка по въпроса с падналия в Загреб дрон.

„Не мога да кажа дали някога ще разберем (причината), но вероятно няма да е скоро, защото никой вече не се занимава с това“, отбеляза Галич.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    32 3 Отговор
    Ма, верно ли?
    Нима пак се поставя въпроса има ли Европа ПВО?
    Ми, не. Доказано е вече няколко пъти. Последно - от украинците.

    Коментиран от #6

  • 2 За протокола

    33 4 Отговор
    То и в Горна баня още се чудят, що американците нахлуха с ф16-те и ги бомбиха покрай сърбите, ама нейсе!

    Коментиран от #12

  • 3 Хммм

    39 3 Отговор
    Изобщо не е бил заблуден огън от укрите, а съвсем целенасочено. Предвид от коя посока са идвали руските ракети, и в коя посоката е полската ферма, по която са стреляли

    Коментиран от #7

  • 4 Бесарабски българин

    50 3 Отговор
    Руските ракети Калибър са изстреляни от Каспийско море и са летели на Запад! Как така с-300 също е полетела на Запад?! Не трябваше ли да полети на Изток, където да прихване бавнолетящия Калибър!
    Ударът по Полша не е случайно, а преднамерено, за да бъде обвинена Русия.
  • 5 Адам Хилтън

    31 4 Отговор
    Променили са си мнението - инцидента е планиран, но явно Русия още не е достатъчно слаба да я заплашат с намеса. Сигурно щяха всички единодушно да кажат че ракетата е руска, ако държавите най-близки до Русия не се досещаха че и те ще станат пушечно месо като Украйна.
  • 6 Хммм

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Ми укрите това искаха да покажат. Как ни пази Нато:)
  • 7 Бесарабски българин

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хммм":

    Именно по фермата, а целта е ясна.
  • 8 До Факти

    7 16 Отговор
    Защо не пишете че вчера един украински дрон стигна до една нефтена база на 100 км от Москва ?
  • 9 АВС

    31 4 Отговор
    НАТю е агресивен блок, не защитава никого от нищо. И при дрона, и при укрофашистите, изстреляли ракетите към шлях--те, никаква реакция на ПВО, нито на прехваления в краварски противоракетен щит. ... ... Яко лъжат данакоплатците и "усвояват" парите... ...

    Коментиран от #10

  • 10 смех

    6 14 Отговор

    До коментар #9 от "АВС":

    Ама Белогород като гърми през 2 3 дена , нищо не казваш за "качествената" руска въздушна отбрана хахахахаха
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Урюрвкос

    18 2 Отговор
    на 2 март 22 румънски МИГ беше свален от украинска ракета
  • 14 падналия ангел

    32 3 Отговор
    Никой не смее да каже, че дрона паднал в Загреб е украински. Никой няма да каже за сваления румънски МиГ, че е ударен от украинска ракета. Просто не е политкоректно!
  • 15 Колко пъти

    1 16 Отговор
    Трябва да повтарям че най-вероятно ракетата е руска и това се скрива от обществеността а скриването се доказва с това че украински специалисти не се допускат до разследването а се допускат американски
    Нека помислим защо това е така ами много просто ако се разкрие че ракетата е руска би трябвало да се задейства член 5 на вашингтонския договор нещо което просто е немислимо нато да направи тъй като го е страх от пряка конфронтация с русия

    Коментиран от #16, #18

  • 16 Не си прав

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "Колко пъти":

    Ако твоето предположение е вярно то руснаците спокойно могат да почнат да бомбят и берлин и лондон и вашингтон и всеки път ще казват че украински заблудени ракети случайно са попаднали на тези цели
  • 17 Бай Канур

    11 0 Отговор
    Икой не задава въпроса защо ракетата не се е самоунищожила след излизане от контрол и пропускане на целта? Манипулирана ли е за да порази земна цел? Въобще все едни такива неевроценностни и неправоверни въпросТчета?

    Коментиран от #20

  • 18 Хммм

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Колко пъти":

    Мисля, че няма логика в това, което пишете, защото и да е руска ракета няма да се задейства член 5 а член 4! Нали така обясняваха..
  • 19 Байденко

    3 0 Отговор
    През определено време британците се опитват да провокират ескалация.
    Накрая ще си получат заслуженото и тогава Украйна ще е виновна.
  • 20 Очевидец

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Канур":

    Съгласен съм.Служил съм в такова поделение край Варна ( Поделение 70090 (22500) ) и знам,е ракетата има ТРИ САМОЛИКВИДАТОРА - един когато прекъсне радиовръзката с насочващата стания, един когато когато атмосферното налягане в бойната глава почне да се повишава ( т.е. главата почне да пада ) и един когато маршовият двигател изгасне. Туй да не се самоликвидира ракетата е едно към сигурно милион.
  • 21 От чужбина

    1 1 Отговор
    А аз си мисля, че разбилия се дрон и ракетата имат нещо малко общо. Какво? И двете са проектирани по съветско време и е вероятно системите им за насочване и/или навигация да имат общи елементи, да са подобни. Характерното е, че и в двата случая те отиват на запад. Вероятно има някаква малка подробност във въвеждането на координатите и най-вече указването изток-запад. Демек това може да е грешка на оператора който въвежда данните. Дрона разбил се в Загреб, ако се проследи от къде е тръгнал и се "обърнат" координатите от запад на изток при същата сев. ширина, вероятно е трябвало да падне някъде из източните части на Украйна, т.е там където са руските войски. Грубо приближение между Херсон и Мелитопол. Някой ако иска и може нека погледне координатите.
  • 22 Д-р Менгеме

    10 0 Отговор
    Аз се питам КЪДЕ Е ПВО-то на НАТО ? Първо - крилата ракета, изстреляна от Украйна прелетя ТРИ държави-членки и се взриви в СТОЛИЦАТА на една от тях - Хърватия. Второ витлов самолет излетя от Балтика , прелетя половин Европа, зареди във Видин и кацна до Търговище и ПВО-то - пас.Сега - Полша граничи с воюваща държава, където се използват дронове, ракети и самолети, където са поразени цели на 60 км. от границата и ПВО-то не засича НИЩО. Защо? Или не е активирано, и то СЪЗНАТЕЛНО, или за НИЩО НЕ СТАВА. И през цялото време платените некадърни и тъпи жълтопаветници, в т.ч. и една дърта комунистическа клептоманка, гъгнат -СПЕТЕ СПОКОЙНО ДЕЦА, НАТО НИ ПАЗИ.То добре, че Господ ни пази, че иначе сме в канала
  • 23 чичо стамат шумков

    4 0 Отговор
    ЩОМ РАКЕТАТА НЕ СЕ Е СОМОУНИЩОЖИЛА СЛЕД КАТО НЕ Е ПОРАЗИЛА ЦЕЛТА,ТОВА ДА НЕ УКРАИНСКО ТЕАТРО С ЦЕЛ ПРОВОКИРАНЕ И ЗАДЪЛБОЧАВАНЕ НА КОНФЛИКТА ПО ПОСОКА НАТО- РУСИЯ.ОЩЕ ПОВЕЧЕ,ЧЕ СИТУАЦИЯТА Е МНОГО ПОДХОДЯЩА.ЕДНА ОТ НАЙ ИНТЕНЗИВНИТЕ РАКЕТНИ АТАКИ НА РУСИЯ И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ РАКЕТНИ УДАРИ СРЕЩУ ГР.ЛВОВ КОЙТО Е МНОГО БЛИЗО ДО ПОЛША.МОЖЕ ИНАРОЧНО ДА СА БЪРНИКАНИ СИСТЕМИТЕ ЗА САМОУНИЩОЖЕНИЕ.МНОГО ,,ЗАЩО,, ИМА В ТАЗИ СИТУАЦИЯ.
Новини по държави: