Отидете към основна версия

650 7

Започва международна дарителска конференция за Молдова

  • конференция-
  • дарителска-
  • молдова-
  • франция-
  • помощ

За да се справи тя с множеството последици от войната в съседна Украйна

Източник: БГНЕС

В Париж днес започва международна дарителска конференция за набиране на помощи за Молдова, за да се справи тя с множеството последици от войната в съседна Украйна, предаде ДПА.

Очаква се във форума да участват френският външен министър Катрин Колона и първите дипломати на Германия, Румъния и Молдова - Аналена Бербок, Богдан Ауреску и Нику Попеску, а в края на конференцията речи да произнесат президентите на Франция Еманюел Макрон и на Молдова Мая Санду.

Първата дарителска конференция за Молдова се състоя през април в Берлин, а втората беше през юли в Букурещ. Набрани бяха 600 млн. евро. Догодина предстои такава конференция и в молдовската столица Кишинев. През юни тази година Молдова и Украйна бяха обявени за кандидатки за членство в ЕС.

След като през февруари Русия започна война срещу Украйна, в Молдова навлязоха стотици хиляди бежанци. Понастоящем 90 хиляди украинци пребивават там и те също се нуждаят от международна помощ. Кишинев е силно зависим от доставките на руски природен газ, който Москва заплашва да спре. Освен това 2,6-милионното население на страната страда от висока инфлация, а войната е спряла търговията с Украйна и заплашва националната сигурност на Молдова.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.

Свързани новини