Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 10:39 649 7

Започва международна дарителска конференция за Молдова

  • конференция-
  • дарителска-
  • молдова-
  • франция-
  • помощ

За да се справи тя с множеството последици от войната в съседна Украйна

Започва международна дарителска конференция за Молдова - 1
Източник: БГНЕС

В Париж днес започва международна дарителска конференция за набиране на помощи за Молдова, за да се справи тя с множеството последици от войната в съседна Украйна, предаде ДПА.

Очаква се във форума да участват френският външен министър Катрин Колона и първите дипломати на Германия, Румъния и Молдова - Аналена Бербок, Богдан Ауреску и Нику Попеску, а в края на конференцията речи да произнесат президентите на Франция Еманюел Макрон и на Молдова Мая Санду.

Първата дарителска конференция за Молдова се състоя през април в Берлин, а втората беше през юли в Букурещ. Набрани бяха 600 млн. евро. Догодина предстои такава конференция и в молдовската столица Кишинев. През юни тази година Молдова и Украйна бяха обявени за кандидатки за членство в ЕС.

След като през февруари Русия започна война срещу Украйна, в Молдова навлязоха стотици хиляди бежанци. Понастоящем 90 хиляди украинци пребивават там и те също се нуждаят от международна помощ. Кишинев е силно зависим от доставките на руски природен газ, който Москва заплашва да спре. Освен това 2,6-милионното население на страната страда от висока инфлация, а войната е спряла търговията с Украйна и заплашва националната сигурност на Молдова.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шака Zулу

    9 0 Отговор
    ОТ ГЛЕДАНЕ НА ТАКИВА КРАСАВИЦИ МИ СЕКВА АПЕТИТА И ЩЕ ОТСЛАБНА.
  • 2 БОЗА

    6 0 Отговор
    Айде и тук майдани...ма и тез не са нито в отан нито в евро ТКЗСто...нема хотели вече от навлеци... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 3 Окраин4е

    6 0 Отговор
    Американските бежанци от Окрайна. Краварите редовно организират бежански кризи Сирия, Авганистан, Окрайна...
  • 4 Сандо

    7 0 Отговор
    Ето това е Западът:Първо съсипват държавите,после свикват донорски конференции да събират помощи.Да не забравим,че кажи-речи всеки месец се събират в Рамщайн за да помагат на Украина.Нищо чудно в скоро време да се съберат и заради Територията.
  • 5 Урюрвкос

    7 0 Отговор
    Молдова получава руска газ по 700дол за 1000куба и веднага я препродава на Запад с печалба а хората кучета ги яли.
  • 6 ПеЧатаНе

    6 0 Отговор
    Печатане на пари, за да ги даваме на държави, които да са зависими от нашата хартия ... това е ЕС в момента, следват американския модел на колонизация, защото долара нещо не му върви вече с енергетиката.
  • 7 Снимка

    1 1 Отговор
    Прилича ми на Роми Шнайдер