Отидете към основна версия

992 11

Правозащитници критикуват новия наказателен кодекс на Куба

  • куба-
  • правозащитници -
  • наказателен кодекс

Наказателният кодекс, модифицирана версия на въведения през 1987 г., беше одобрен от кубинското правителство през май и ще обхване журналисти, правозащитници протестиращи, потребители на социални медии и опозиционни дейци

Снимка: Shutterstock

Тази седмица Куба въведе нов наказателен кодекс, който според активисти и правозащитни организации може да ограничи още повече правото на свободно изразяване и да задуши протестите във време на задълбочаващо се недоволство на острова, предаде Асошиейтед прес.

Наказателният кодекс, модифицирана версия на въведения през 1987 г., беше одобрен от кубинското правителство през май и ще обхване журналисти, правозащитници протестиращи, потребители на социални медии и опозиционни дейци.

Промените идват на фона на задълбочаващо се недоволство в Куба, предизвикано от усложняващи се кризи, докато властите продължават да постановява сурови присъди за участници, включително непълнолетни, в историческите протести в Куба през 2021 г.

Сред промените е увеличаването на минималните наказания за неща като „нарушаване на обществения ред“, „съпротива“ и „оскърбяване на национални символи“.

В новия наказателен кодекс се въвеждат наказания за дигитални престъпления, а лица, разпространяващи онлайн всякаква информация, смятана за невярна, може да получат до 2 години затвор.

Забранява се получаването и използването на средства за финансиране на дейности „срещу кубинската държава и нейния конституционен ред“, което според правозащитни организации може да се използва срещу независими журналисти и неправителствени групи. Присъдата по такива обвинения може да достигне 10 години.

Правителството определи новия наказателен кодекс като „модерен“ и „приобщаващ“, изтъквайки по-строгите наказания за насилие, основано на пола, и за расова дискриминация. След одобряването на наказателния кодекс председателят на кубинския Върховен съд Рубен Ремихио Феро каза по държавната телевизия, че целта на кодекса не е да потиска, а „да защитава социалния мир и стабилността на нашата държава“.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини