Last news in Fakti

3 Декември, 2022 09:40 984 11

Правозащитници критикуват новия наказателен кодекс на Куба

  • куба-
  • правозащитници -
  • наказателен кодекс

Наказателният кодекс, модифицирана версия на въведения през 1987 г., беше одобрен от кубинското правителство през май и ще обхване журналисти, правозащитници протестиращи, потребители на социални медии и опозиционни дейци

Правозащитници критикуват новия наказателен кодекс на Куба - 1
Снимка: Shutterstock

Тази седмица Куба въведе нов наказателен кодекс, който според активисти и правозащитни организации може да ограничи още повече правото на свободно изразяване и да задуши протестите във време на задълбочаващо се недоволство на острова, предаде Асошиейтед прес.

Наказателният кодекс, модифицирана версия на въведения през 1987 г., беше одобрен от кубинското правителство през май и ще обхване журналисти, правозащитници протестиращи, потребители на социални медии и опозиционни дейци.

Промените идват на фона на задълбочаващо се недоволство в Куба, предизвикано от усложняващи се кризи, докато властите продължават да постановява сурови присъди за участници, включително непълнолетни, в историческите протести в Куба през 2021 г.

Сред промените е увеличаването на минималните наказания за неща като „нарушаване на обществения ред“, „съпротива“ и „оскърбяване на национални символи“.

В новия наказателен кодекс се въвеждат наказания за дигитални престъпления, а лица, разпространяващи онлайн всякаква информация, смятана за невярна, може да получат до 2 години затвор.

Забранява се получаването и използването на средства за финансиране на дейности „срещу кубинската държава и нейния конституционен ред“, което според правозащитни организации може да се използва срещу независими журналисти и неправителствени групи. Присъдата по такива обвинения може да достигне 10 години.

Правителството определи новия наказателен кодекс като „модерен“ и „приобщаващ“, изтъквайки по-строгите наказания за насилие, основано на пола, и за расова дискриминация. След одобряването на наказателния кодекс председателят на кубинския Върховен съд Рубен Ремихио Феро каза по държавната телевизия, че целта на кодекса не е да потиска, а „да защитава социалния мир и стабилността на нашата държава“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Цецо

    14 2 Отговор
    Кои са тези "правозащитници?

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 От Кубинския Хелзинкски

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Цецо":

    комитет са.
  • 6 Грантаджиев Соросоид

    12 3 Отговор
    Евроатлантиците плачат за кубинските закони, но не отменят нечовешката блокада наложена преди 60+ години от САЩ.
    Лицемери, сър...

    Коментиран от #10

  • 7 Платени

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Цецо":

    от САЩ НПО... В Бг трябва да бъдат забранени.
  • 8 вива Куба

    4 0 Отговор
    и се пак на кубинците им харесва революсион да не са луди да работят . 5 долара и един калъп сапун и една Лада на 50 години или Шевролет на 70 им стигат. важното е да не си развалят рахатлъка.който не харесва Щатите са отсреща.
  • 9 Антифашист

    1 4 Отговор
    Насекъде гнусният тоталитаризъм и кървавата диктатура са едни и същи - Москалия, Северна Корея, Чайника, Иран, Сирия..

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Не се стеснявай

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Антифашист":

    И САЩ