Отидете към основна версия

2 237 24

Руски олигарх успя да изведе яхтата си от Италия

  • яхта-
  • руски-
  • олигарх-
  • италия-
  • санкции

В Сардиния е изчезнала яхтата на руския милиардер Дмитрий Мазепин

В Сардиния е изчезнала яхтата на руския милиардер Дмитрий Мазепин, която е била задържана от италианските власти заради санкциите, наложени след руската инвазия в Украйна, пише британският вестник Guardian.

Според Guardian 22-метровата яхта "Алдабар" на стойност между 700 000 и 1 милион евро се е намирала в пристанището на Олбия - град на остров Сардиния.

Според вестника, яхтата е била в Олбия до юни, а след това е изчезнала и това се е случило няколко часа преди официално да бъде обявена за собственост на Мазепин.

"Мазепин знаеше, че е в списъка, но успя да се възползва максимално от периода, през който установявахме, че плавателният съд му принадлежи. Защото трябваше да разследваме цялата верига на собственост", казва източник от Италианската финансова полиция пред вестника: "Докато бяхме в процес на проверка на собствеността, тя изчезна."

Според полицията Мазепин е наел чуждестранна компания, която от своя страна е платила на италианския капитан, отвел яхтата от Олбия. Италианската полиция е установила, че тя е била видяна за последен път в пристанището на Бизерта в Тунис, но сегашното ѝ местонахождение е неизвестно.

Guardian съобщава, че сега италианските власти могат да глобят самия Мазепин, компанията, участваща в износа ѝ, и капитана с 500 000 евро за незаконния износ на яхтата.

Мазепин оглавява борда на директорите на "Уралхим", включен е в санкционните списъци в ЕС и Великобритания.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: