Отидете към основна версия

2 504 15

Френски депутат се оплаква от „нечестната“ газова сделка с Германия

  • газ-
  • франция-
  • германия-
  • сделка-
  • коментар

Новото споразумение е неизгодно за Франция

Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Новото газово споразумение между Берлин и Париж за взаимни доставки на гориво е неизгодно и несправедливо за Франция“, заяви депутатът от Националното събрание на Франция Жан-Филип Танги в обръщение към министъра на енергийния преход на страната Агнес Пание-Рунаш.

Според депутата Германия и Франция са подписали споразумение за солидарност в енергийния сектор, за да компенсират спада в енергийните доставки от Русия. Съгласно споразумението Париж се задължава да доставя газ на Германия в количество от 31 до 100 GWh/ден. В същото време, както добави Танги, Берлин трябва да осигури електричество в замяна.

„Това споразумение свидетелства за загубата на енергийния суверенитет на Франция“, подчерта политикът, като поиска това „безпрецедентно енергийно споразумение да бъде възможно най-прозрачно“.

В писмо до министъра Танги изрази загрижеността си от факта, че като част от споразумението Франция е принудена да продава на Германия газ, който преди това е купила на "много висока" цена от САЩ. „Нашата газова система ще трябва да преживее сурова зима. Франция трябва да разчита на благоразумния управление на запасите от газ, с които разполага“, се казва в изявлението.

Страните от ЕС се договориха да определят максималната борсова цена на газа. Тя ще бъде в размер на 180 EUR за мегаватчас (почти 2000 USD за 1000 кубически метра по текущия курс) и ще влезе в сила от 15 февруари. Мярката е насочена към защита на европейските домакинства и предприятия от колебания в цените на газа. Високата цена на енергията в Европа, според западни медии, е причинила най-високата инфлация от десетилетия.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: