28 Декември, 2022 12:10 2 503 15

Френски депутат се оплаква от „нечестната“ газова сделка с Германия

  • газ-
  • франция-
  • германия-
  • сделка-
  • коментар

Новото споразумение е неизгодно за Франция

Френски депутат се оплаква от „нечестната“ газова сделка с Германия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Новото газово споразумение между Берлин и Париж за взаимни доставки на гориво е неизгодно и несправедливо за Франция“, заяви депутатът от Националното събрание на Франция Жан-Филип Танги в обръщение към министъра на енергийния преход на страната Агнес Пание-Рунаш.

Според депутата Германия и Франция са подписали споразумение за солидарност в енергийния сектор, за да компенсират спада в енергийните доставки от Русия. Съгласно споразумението Париж се задължава да доставя газ на Германия в количество от 31 до 100 GWh/ден. В същото време, както добави Танги, Берлин трябва да осигури електричество в замяна.

„Това споразумение свидетелства за загубата на енергийния суверенитет на Франция“, подчерта политикът, като поиска това „безпрецедентно енергийно споразумение да бъде възможно най-прозрачно“.

В писмо до министъра Танги изрази загрижеността си от факта, че като част от споразумението Франция е принудена да продава на Германия газ, който преди това е купила на "много висока" цена от САЩ. „Нашата газова система ще трябва да преживее сурова зима. Франция трябва да разчита на благоразумния управление на запасите от газ, с които разполага“, се казва в изявлението.

Страните от ЕС се договориха да определят максималната борсова цена на газа. Тя ще бъде в размер на 180 EUR за мегаватчас (почти 2000 USD за 1000 кубически метра по текущия курс) и ще влезе в сила от 15 февруари. Мярката е насочена към защита на европейските домакинства и предприятия от колебания в цените на газа. Високата цена на енергията в Европа, според западни медии, е причинила най-високата инфлация от десетилетия.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гейчо

    17 7 Отговор
    Германия са хитри не като киро и кокорчо и техния шеф фатмака
  • 2 Историк

    5 42 Отговор
    Депутат от Партията на Марин Льо Пен. Същата, която руска банка финансира с 8 милиона евро за предизборната й кампания. Руските еничари са навсякъде.

    Коментиран от #3, #5, #6

  • 3 Гейчо

    7 16 Отговор

    До коментар #2 от "Историк":

    Най вече в българия

    Коментиран от #8

  • 4 глоги

    10 0 Отговор
    министърКАТА на енергийния преход на страната Агнес Пание-Рунаш.

    Коментиран от #14

  • 5 ужас(истински)

    20 2 Отговор

    До коментар #2 от "Историк":

    Това не прави написаното по-малко вярно. С една дума, очаквай продължение!..

    Коментиран от #7

  • 6 Рошко

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Историк":

    Любимите ти франсета да си върнат първо откраднатото/заграбеното/ от Либия, и тогава дрънкай като празна тенекия
  • 7 Историк

    1 8 Отговор

    До коментар #5 от "ужас(истински)":

    Прави мнението на другаря податливо на "влияния". Хубаво е да се знае откъде идва.
  • 8 ужас(истински)

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гейчо":

    Ако толкова те вълнува какво се случва в България, изпиши поне името й правилно!

    Коментиран от #15

  • 9 Смех 😆🤡🤣

    12 0 Отговор
    Най големите пративници на Глабалното затопляне се молят сега да има такова
  • 10 моикло

    20 2 Отговор
    "Франция е принудена да продава на Германия газ, който преди това е купила на "много висока" цена от САЩ.". Както е казал бай Ганьо имал си бол пари дал си. Прости мажоретки са инсталирали краварите във всички държави да управляват туземците. По 3 кожи им съдират и пак не им идва ума. Скарахте се с Русия с цел да я ограбите, а сега като не става работата почвате да се карате. А това е само началото. Сега Европа ще я изнасилят и ще я приключат. Подкрепяхте бандера фашистите, сега им яжте попарата.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ОТЛИЧНО!

    11 0 Отговор
    ХОРОШО, ДАЖЕ ОЧЕНЬ ХОРОШО! У НАС В РОССИИ ЕСТЬ ВСЕ! ВСЕ ЧТО ВАМ
    НУЖНО! ... НО ВЫ ДОЛЖНЫ ПОПРОСИТЬ НАС... И МЫ ОПРЕДЕЛИМ ЦЕНУ! ВЬ ПОНЯЛИ?! МЫ МОЖЕМ ПОВТОРИТЬ ЭТО ВАМ, ЕСЛИ ВЫ НИЧЕГО НЕ ПОНИМАЕТЕ... НО МЫ ЗНАЕМ, К ЧЕМ ПРИВОДИТ ПЕРЕОХЛАЖДЕНИЕ! ХА-ХА-ХА!!!
  • 13 И какво сега

    3 0 Отговор
    Пак ли някой някъде е изненадан? Ами като се вземат подобни решения не се ли консултират със специалисти в съответната област? Не се ли знаеше как цената на закупената газ ще се отрази в ценообразуването на подобна сделка? И сега франсетата да са изненздани и недоволни? Е това не го вярвам.
  • 14 село

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "глоги":

    Ти пък все много знаеш. Там има поне шейсет пола. Как да сложиш правилното окончание на всеки един от тях? Което ме навежда към мисълта, че трябва да се напишат нови учебници по граматика във всички колониални територии. Както и в самата презокеанска метрополия.
  • 15 бобо

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ужас(истински)":

    Искаш прекалено много от този.
Новини по държави: