Отидете към основна версия

1 944 24

Белград и Прищина да не нагнетяват обстановката

  • косово-
  • прищина-
  • швейцария-
  • напрежение-
  • коментар

Призивът е на външният министър на Швейцария

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Швейцария призовава Белград и Прищина да не ескалират ситуацията. „Ние отново призоваваме всички засегнати страни да се въздържат от всякакви действия, които биха могли допълнително да влошат ситуацията. KFOR (Международни сили, ръководени от НАТО) и Мисията на Европейския съюз за ред и закон в Косово (EULEX) играят ключова роля в поддържането на ред и сигурност на местните общности в северната част на Косово“, се казва в изявление на министерството на външните работи на Швейцария, публикувано в профила ѝ в социалната мрежа Twitter.

По-рано сръбският министър на отбраната Милош Вучевич каза, че президентът Александър Вучич е наредил въоръжените сили да бъдат приведени в най-висока степен на бойна готовност.

Полицията в самопровъзгласилата се Република Косово през декември задържа няколко полицаи на север по подозрение за военни престъпления по време на конфликта от 1998-1999 г. и тероризъм. На 10 декември косовските сърби издигнаха барикади заради това и дежурят по магистралите в северната част на региона.

Ситуацията на самите барикади в общините Лепосавич, Звечан и Зубин Поток остава спокойна, като местните сърби дежурят на палатки през нощта. През деня на барикадите излизат и местни жители. Разпространяват се видеозаписи от движението на военна техника в община Рашка и полета на хеликоптери Ми-35 на ВВС на страната.

На 15 декември Албин Курти, "премиерът" на самопровъзгласилата се република Косово, внесе молбата на Прищина за членство в ЕС на Чешката република, председателстваща Съвета на Европейския съюз. В отговор сръбското министерство на отбраната изпрати искане до командването на мисията на НАТО KFOR за въвеждане на ограничен контингент от до 1000 сръбски полицаи и военни сили в Косово и Метохия в съответствие с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Редица ЕС страни - Испания, Гърция, Кипър, Словакия и Румъния - не признават Косово.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: