28 Декември, 2022 12:53 1 943 24

Белград и Прищина да не нагнетяват обстановката

  • косово-
  • прищина-
  • швейцария-
  • напрежение-
  • коментар

Призивът е на външният министър на Швейцария

Белград и Прищина да не нагнетяват обстановката - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Швейцария призовава Белград и Прищина да не ескалират ситуацията. „Ние отново призоваваме всички засегнати страни да се въздържат от всякакви действия, които биха могли допълнително да влошат ситуацията. KFOR (Международни сили, ръководени от НАТО) и Мисията на Европейския съюз за ред и закон в Косово (EULEX) играят ключова роля в поддържането на ред и сигурност на местните общности в северната част на Косово“, се казва в изявление на министерството на външните работи на Швейцария, публикувано в профила ѝ в социалната мрежа Twitter.

По-рано сръбският министър на отбраната Милош Вучевич каза, че президентът Александър Вучич е наредил въоръжените сили да бъдат приведени в най-висока степен на бойна готовност.

Полицията в самопровъзгласилата се Република Косово през декември задържа няколко полицаи на север по подозрение за военни престъпления по време на конфликта от 1998-1999 г. и тероризъм. На 10 декември косовските сърби издигнаха барикади заради това и дежурят по магистралите в северната част на региона.

Ситуацията на самите барикади в общините Лепосавич, Звечан и Зубин Поток остава спокойна, като местните сърби дежурят на палатки през нощта. През деня на барикадите излизат и местни жители. Разпространяват се видеозаписи от движението на военна техника в община Рашка и полета на хеликоптери Ми-35 на ВВС на страната.

На 15 декември Албин Курти, "премиерът" на самопровъзгласилата се република Косово, внесе молбата на Прищина за членство в ЕС на Чешката република, председателстваща Съвета на Европейския съюз. В отговор сръбското министерство на отбраната изпрати искане до командването на мисията на НАТО KFOR за въвеждане на ограничен контингент от до 1000 сръбски полицаи и военни сили в Косово и Метохия в съответствие с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Редица ЕС страни - Испания, Гърция, Кипър, Словакия и Румъния - не признават Косово.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А50

    22 4 Отговор
    Що така западът не се застъпва за правата на малцинството сърби в Косово. Те не могат ли да получат автономия като самото Косово

    Коментиран от #4, #15

  • 2 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    10 19 Отговор
    Тези две държави джуджета да не се ежат да не дойде Велика България и да ги върне към територията 3 морета.
  • 3 Казаха ли от нато

    8 11 Отговор
    кога ще бомбят пак Белград?
  • 4 Гост

    11 8 Отговор

    До коментар #1 от "А50":

    Утре турците в България ще искат и т същото? Тогава кво ще пишеш?

    Коментиран от #5, #7, #8, #16

  • 5 Сравняваш България с

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Косово??
  • 6 Коментар

    6 1 Отговор
    Лошо...дано се разберат мирно.Никой не иска войни особено по празниците.

    Коментиран от #18

  • 7 А50

    12 5 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Няма нищо общо Косово с българомюсюлманите. Тук никой не ги репресира, а Косово е отделено от Сърбия с решение на запада, което пък не предизвиква в теб никакво притеснение. Защото същия тоя запад дето не те пуска в Шенген утре ще каже че Добруджа е Румънска

    Коментиран от #22

  • 8 ФАКТИТЕ

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    АЛОООО, СЪБУДИ СЕ!
    КОГАТО БЪЛГАРИЯ Е БИЛА НА БЪЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ - ДЪРЖАВА, ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА, А ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ТУРЦИЯ! БЪРКАШ УВЕРТЮРА С КУВЕРТЮРА!
  • 9 боцко

    5 4 Отговор
    А джендърите ще се кефят пакще мелят братята Сърби! ама тоя път дали ще им е така лесно?
  • 10 Путинофил

    5 10 Отговор
    Планът на Путин за Балканите е задействан!
  • 11 Швейцария да назове истината

    9 4 Отговор
    Да призове НАТО да се изтегли от Косово, защото това са единствените, които нагнетяват напрежение. Взеха да губят позиции в УркоФашистката земя и изместват центъра.
  • 12 Ето това се нарича

    10 3 Отговор
    Европейско демократично лицемерие. После как да харесваш ПедераскаЕвропа?
  • 13 Гоуем демократ

    11 4 Отговор
    Просто е! Косово чувстват че „демократична” Америка е зад тях и правят каквото си искат! Не дай Боже , но с такава ескалация може да се стигне до война! И за нея след бомбандировките над Белград,раздухания ад преди това ще бъде виновна сатанинската политика на САЩ!Но кой му пука краварите винаги са прави!
  • 14 Евлампи Кътев

    7 3 Отговор
    Докато не наврат шиптърите у адриатиката мир нема да има!!!
  • 15 Българо-сръбска империя

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "А50":

    Тоя изгнил швейцарец да не ръси много акъл кое-как, че ако имаше обща граница със Сърбия сега всички швейцарци щяха да говорят сръбски. Много лесно да наливаш отдалеч акъл с фуния, а да си седиш на изкуствено създадения висок стандарт на живот на гърба на бедните източно европейски държави. Никой не им иска мнението на еврог.е.й.с.к.и.я съюз, и разни такива полуфабрикати като швейцария.. отдавна видяхме, че са пробито корито всичките!

    Коментиран от #19

  • 16 стига бе бъзльо,

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Стига с тези алгументи. Всяка страна и регион са си с особеностите.
    МОЖЕШ ли да сравниш обстановката в бивша Югославия и нечовешките усилия на фащ и нато да я разгромят и то в полза на исляма???? Ако не схващаш нещата, НЕ СЕ ОБАЖДАЙ!!!!
    9727
  • 17 писна ми от държави,

    3 2 Отговор
    които поучават без да имат моралното право. Къде бяха швейцарците по време на ВСВ, когато помагаха на хора от концлагерите, но си траеха какво се случва там????!!!! След много години се извиниха с половин уста. Къде бяха, когато германците вкарваха в страната им богатствата на евреите, затворени в концлагерите???? Или неотдавнашиня скандал около банковите операции в държавата им?????

    Сега поучават!
  • 18 ха така

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Коментар":

    По празници не може войни, но в работно време - може!!!! Странна психология. Но какви ли ги няма и все напират да пишат.

    Коментиран от #23

  • 19 добре казано

    3 5 Отговор

    До коментар #15 от "Българо-сръбска империя":

    Помните ли как ЕС си трайкаше като бълха в гащи, докато траеха бомбардировките над Белград???!!! И сега искат от Вучич да ги подкрепя!!!! Аз познавам млад човек, който е носил сестра си на ръце между бомбите към болницата за операция. Сега е млад и красидв летец. Какво си мислите за неговите настроения??? А докато са погребваби дядо му, на 100 метра бомба е паднала. ТОВА НЕ СЕ ЗАБРАВЯ!!!!

    А фащ сега прави за укрите, което прави и за косово. ЧИЙ го търси тук, в този край на земята? По аналогия Русия трябва да обиколи границите на краварите със свои сили. Това е демокрация, а не диктатурата на фощ.

    Коментиран от #21

  • 20 история и различия

    1 2 Отговор
    През 1974 г. Турция нахлува и окупира Северен Кипър. Случая е заметен и само от време навреме срамежливо се споменава от немай къде.
    После НАТО откъсна с война Косово от Сърбия и създаде държава на мафиоти и наркотрафиканти. Пак мълчание.
    Крим е третият случай на прекрояване на граници в Европа – с РЕФЕРЕНДУМ, неоспорван от никого.
    Айде да уредим първите два, след това може да дойде ред и на Крим.
  • 21 Пълни носа с барут

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "добре казано":

    И се удряй в първата стена. Къде тръгнахте всички, световната геополитика да анализирате с правописни грешки ?
  • 22 Албанец ама реалиста моля

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "А50":

    Мисля че всеки един човек заслужава да живее
    свободно,без значение на какъв етнос припада ,или каква вяра изповяда.
    Като говорим за сърбите въф Косово ,те са най привилеговано малцинство на цяла планета човече.
    Имат свобата на словото и имат телевия Косовска 24 часа на сърбали език.
    Не плащат за тока и комуналните разходи,
    Каквото искат изпълнява се.
    За парламента ,те имат резервирани 10 депутатски места, плус депутатите ОД Св. Избори.
    И куп други неща, то бива ,бива ама требва да има черта до кога.
    Сърбите на Косово нямат никакви проблеми със Косоварите, те имат проблеми със режима на Вучич и тяхните слуги,те тероризират Стенско население въф Косово.
    Януари или февруари требваше да се подпише мирното споразумение между Косово и Сърбия и понеже цяло време режима е лъгал народа че вървим по правия път ,изчезнаха много милиарди
    за подпомагане на сърбите въф Косово,продадоха се фирми и държавна земя на близки до режима хора, дошло е време за разчет, народа иска да знае
    истината ,а истината боли , и спасението е картата на национализъм,за сажеление проработва но докога.продължението ще бъде много ама много интересно.
    На нас ни остава само да се молим да няма последици ОД всичко това ,че крайна сметка всичко плащаме ние обикновените граждани а не политиците.
  • 23 Коментар

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "ха така":

    Ходи се лекувай!Думата "особено" не си я видял ама бързаш да пишеш!Това не означава в никакъв случай " в работно време".Не ми извъртай думите!Никакви войни не искаме!
  • 24 Вирус

    1 0 Отговор
    Тоя се е объркал сащ и нато нагнетяват
Новини по държави: