Отидете към основна версия

1 008 25

Унгария очаква да получи достъп до фондовете на ЕС през май 2023 година

  • унгария-
  • ек-
  • фондове

Централноевропейската държава има "добри политически отношения" с ЕК

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Унгария очаква няколко милиарда евро европейски средства, които се полагат, да бъдат отпуснати от Европейската комисия (ЕК) през април или май 2023 г. Това съобщи в интервю за вестник Magyar Nemzet, министърът без портфейл Тибор Наврачич, който наблюдава развитието на териториите и разпределението на средствата от фондовете на ЕС в правителството на страната.

Той отбеляза, че унгарският парламент планира да приеме последния пакет от закони, необходими за изпълнение на мерките, договорени с ЕК в края на март. „Комисията уточни, че ако този краен срок бъде спазен, тогава спирането на финансирането може да бъде отменено през април или май“, каза Наврачич. Според него „ЕК също е заинтересована тази процедура да бъде доведена докрай“.

Министърът подчерта, че Унгария има "добри политически отношения" с ЕК и въпреки различията дискусиите между тях са били конструктивни. „Готови сме да преговаряме по всички въпроси и ще направим всичко по силите си, за да постигнем споразумение [с ЕК]“, увери Наврачич.

Преди седмица той обяви, че Унгария е подписала всички необходими споразумения с ЕК, които ще ѝ позволят в бъдеще да получава средства от еврофондовете. По-рано еврокомисията одобри плана на Унгария за възстановяване на националната икономика след пандемията, а също така одобри споразумения за партньорство по Програмата за регионално развитие на ЕС за периода до 2027 г. в размер на 22 млрд. EUR. Според Наврачич, това ще позволи на правителството на страната веднага да получи около 322 млн. EUR, да обяви търгове и да започне изпълнението на проекти за развитие.

В същото време по-голямата част от дължимите на Унгария средства от европейските фондове остават блокирани, тъй като ЕК смята, че страната все още не е изпълнила всички изисквания за борба с корупцията и спазване на върховенството на закона. Става дума по-специално за около 5,8 млрд. EUR от Фонда за възстановяване, както и почти всички средства от Фонда за балансирано развитие. За да получи достъп до тях, Будапеща трябва да следва договорения с Брюксел план от 27 точки. Унгарското правителство многократно потвърди, че възнамерява да изпълни договореностите с ръководството на ЕС.

Средствата от европейските фондове са от голямо значение за унгарската икономика, особено в контекста на рецесия, причинена от повишаването на цените на енергията поради санкциите на ЕС срещу Русия. В съответствие с промените в държавния бюджет, внесени от правителството в парламента, през 2023 г. се предвижда темпът на растеж на националната икономика да се забави до 1,5%. В същото време унгарските власти виждат своята задача да поддържат инфлацията, която сега е една от най-високите в Европа, на ниво не повече от 15%.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: