Отидете към основна версия

2 448 47

ISW: Рамзан Кадиров отхвърлил предложението на Пригожин да участва в информационна кампания срещу руското МО

  • рамзан кадиров-
  • евгений пригожин-
  • предложение-
  • информационна кампания-
  • руско мо

Това предполага, че тази кампания може да не успее да възстанови отслабващото влияние на Пригожин. Кадиров вероятно е отговорил на потвърждението на руското Министерство на отбраната, че чеченските формирования ще следват заповедите на всеки командир, назначен от президента на РФ Владимир Путин

Снимка: EPA/БГНЕС

Руските сили извършиха нов ракетен удар срещу украинска инфраструктура в цялата страна. Украинският генерален щаб информира на 18 февруари, че руските сили са изстреляли 16 ракети, насочени към гражданска инфраструктура в град Хмелницки и Украинск в Донецка област (на около 30 км западно от град Донецк).

Украински военни служители съобщиха, че системи за противовъздушна отбрана на страната са свалили две ракети "Калибър" от четирите, изстреляни по-рано, но не оповестиха общия брой на прихванатите ракети към края на деня.

Украинските официални лица също така не публикуваха информация за типа на останалите изстреляни ракети.

Това се посочва в ежедневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW), цитиран от news.bg.
Украинското ядрено предприятие "Енергоатом" информира, че две руски ракети са прелетели опасно близо до Южноукраинската атомна електроцентрала (АЕЦ).

Руски новинарски издания поискаха Русия да извърши "ответни удари", които систематично да са насочени към електрическата инфраструктура, поддържаща украинските атомни електроцентрали (АЕЦ), за да принудят Украйна да извърши аварийно спиране на своите АЕЦ. Известното руско издание Readovka с аудитория от почти 1,7 милиона абонати заяви, че силите на Руската федерация (РФ) трябва да дадат приоритет на "извеждането от експлоатация" на външната електрическа инфраструктура на АЕЦ с надеждата, че това ще доведе до аварийно спиране на атомните централи в Украйна.

Readovka не настоява за директни към срещу атомни електроцентрали, а срещу подстанции, тъй като масираните ракетни атаки на Русия не са постигнали желания ефект - украинското правителство да капитулира.

ISW няма други доказателства, че Русия обмисля подобен курс на действие, но отбелязва, че подобни действия са възможни.

Руската армия продължава да се сблъсква с различни проблеми - сред които спорни уволнения, неизплащане на договорени възнаграждения и лоша дисциплина.

Руското Министерство на отбраната (МО) съобщи за уволнението на военния говорител на Донецката народна република (ДНР) Едуард Басурин като част от официалната реорганизация, което предизвика нова вълна от критики на руски блогъри.

Някои блогъри заявиха, че прочистването ще влоши морала на руските бойци и ще подкопае подкрепата за руската военна върхушка. Финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че новината трябва да е фалшива пропаганда, тъй като уволнението на командирите на ДНР и ЛНР би било неприемливо. Пригожин вероятно ще използва този епизод в продължаващата си информационна контраофанзива срещу руското МО.

Кремъл продължава да не изпълнява предишни финансови обещания към доброволческите сили. Този провал вероятно ще има пагубни последици в дългосрочен план за разширяването на армията. Руското Министерство на отбраната се опита да приложи това при набирането на резервисти доброволци за тригодишна договорна служба, започваща през есента на 2021 г. Тогава бе предложена незначителна финансова компенсация от 4000 до 9000 рубли (около $54 до $122) на месец, с други ползи, но тази инициатива се провали почти веднага. Руската бюрокрация също така прави невъзможно доброволците, които са се присъединили през пролетта и лятото на 2022 г., да получат документи, доказващи, че са участвали в бойни действия - необходими за получаване на обещаните им плащания.
Лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров изглежда е отхвърлил предложението на Пригожин да участва в информационна кампания срещу руското МО. Това предполага, че тази кампания може да не успее да възстанови отслабващото влияние на Пригожин. Кадиров вероятно е отговорил на потвърждението на руското Министерство на отбраната, че чеченските формирования ще следват заповедите на всеки командир, назначен от президента на РФ Владимир Путин. Пригожин заяви на 18 февруари, че групата "Вагнер" не е подчинена на МО и "няма нищо общо с руската армия". Различните нагласи на Пригожин и Кадиров спрямо Министерството на отбраната напоследък правят силно впечатление.

Украински официални лица поставят под въпрос способността на руската армия да проведе офанзива в цялата Донецка област. Говорителят на Украинските сили за отбрана в Таврийското оперативно направление Олексий Дмитрашкивски заяви на 18 февруари, че руските сили вероятно започват да губят инерция по този участък от фронта.
Друга тема е Мюнхенската конференция по сигурността и изказванията за Украйна от западни политици.

Вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис обяви на 18 февруари, че САЩ са установили, че Русия е извършила в Украйна престъпления срещу човечеството. Харис отбеляза, че руските сили насилствено са депортирали стотици хиляди хора от Украйна в Русия, включително деца.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън добави, че Щатите продължават да определят престъпленията срещу човечеството като "най-явните престъпления".

Руските власти продължават да преследват местните жители за предполагаеми саботажи. Сибирският клон на Радио Свобода съобщи на 17 февруари, че полицията в Канск, Красноярски край, е изтезавала учител, арестуван за опорочаване на реклама за военна служба, с надеждата да го принуди да признае за палеж от 24 септември във военна служба за регистрация и набор в Канск.

Руски правозащитен проект заяви на 17 февруари, че областният съд на Махачкала, Дагестан, е глобил местен жител със 150 000 рубли (около 2027 долара) - минус 50 000 рубли (около 676 долара) като кредит за времето, прекарано в затвора по време на разследване - за протест срещу мобилизацията през септември 2022 г.

Украинският генерален щаб съобщи на 18 февруари, че руските сили обстрелват цивилни райони под руски контрол, за да дискредитират украинските сили сред жителите на окупираните райони.
Рамзан Кадиров приветства руските усилия да използват украинските деца като средство за русификация на окупираните райони. Той похвали началника на Министерството на вътрешните работи на чеченския Кучалойски район Рустам Агуев за това, че е взел дъщерята на украинско семейство в Донецка област под свое "покровителство".

ISW по-рано съобщи, че руските програми за принудително осиновяване, схемите за евакуация и програмите за "ваканция" на децата може да се явяват нарушение на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид и да представляват по-широко усилие за етническо прочистване. Съветникът на администрацията на Херсонска област Сергей Хлан заяви на 17 февруари, че руските сили постепенно разширяват зоната на принудителна евакуация за жителите на Херсонска област на източния (левия) бряг на река Днепър от 15 км на 30 км.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания