19 Февруари, 2023 09:13 2 425 47

ISW: Рамзан Кадиров отхвърлил предложението на Пригожин да участва в информационна кампания срещу руското МО

  • рамзан кадиров-
  • евгений пригожин-
  • предложение-
  • информационна кампания-
  • руско мо

Това предполага, че тази кампания може да не успее да възстанови отслабващото влияние на Пригожин. Кадиров вероятно е отговорил на потвърждението на руското Министерство на отбраната, че чеченските формирования ще следват заповедите на всеки командир, назначен от президента на РФ Владимир Путин

ISW: Рамзан Кадиров отхвърлил предложението на Пригожин да участва в информационна кампания срещу руското МО - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Руските сили извършиха нов ракетен удар срещу украинска инфраструктура в цялата страна. Украинският генерален щаб информира на 18 февруари, че руските сили са изстреляли 16 ракети, насочени към гражданска инфраструктура в град Хмелницки и Украинск в Донецка област (на около 30 км западно от град Донецк).

Украински военни служители съобщиха, че системи за противовъздушна отбрана на страната са свалили две ракети "Калибър" от четирите, изстреляни по-рано, но не оповестиха общия брой на прихванатите ракети към края на деня.

Украинските официални лица също така не публикуваха информация за типа на останалите изстреляни ракети.

Това се посочва в ежедневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW), цитиран от news.bg.
Украинското ядрено предприятие "Енергоатом" информира, че две руски ракети са прелетели опасно близо до Южноукраинската атомна електроцентрала (АЕЦ).

Руски новинарски издания поискаха Русия да извърши "ответни удари", които систематично да са насочени към електрическата инфраструктура, поддържаща украинските атомни електроцентрали (АЕЦ), за да принудят Украйна да извърши аварийно спиране на своите АЕЦ. Известното руско издание Readovka с аудитория от почти 1,7 милиона абонати заяви, че силите на Руската федерация (РФ) трябва да дадат приоритет на "извеждането от експлоатация" на външната електрическа инфраструктура на АЕЦ с надеждата, че това ще доведе до аварийно спиране на атомните централи в Украйна.

Readovka не настоява за директни към срещу атомни електроцентрали, а срещу подстанции, тъй като масираните ракетни атаки на Русия не са постигнали желания ефект - украинското правителство да капитулира.

ISW няма други доказателства, че Русия обмисля подобен курс на действие, но отбелязва, че подобни действия са възможни.

Руската армия продължава да се сблъсква с различни проблеми - сред които спорни уволнения, неизплащане на договорени възнаграждения и лоша дисциплина.

Руското Министерство на отбраната (МО) съобщи за уволнението на военния говорител на Донецката народна република (ДНР) Едуард Басурин като част от официалната реорганизация, което предизвика нова вълна от критики на руски блогъри.

Някои блогъри заявиха, че прочистването ще влоши морала на руските бойци и ще подкопае подкрепата за руската военна върхушка. Финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че новината трябва да е фалшива пропаганда, тъй като уволнението на командирите на ДНР и ЛНР би било неприемливо. Пригожин вероятно ще използва този епизод в продължаващата си информационна контраофанзива срещу руското МО.

Кремъл продължава да не изпълнява предишни финансови обещания към доброволческите сили. Този провал вероятно ще има пагубни последици в дългосрочен план за разширяването на армията. Руското Министерство на отбраната се опита да приложи това при набирането на резервисти доброволци за тригодишна договорна служба, започваща през есента на 2021 г. Тогава бе предложена незначителна финансова компенсация от 4000 до 9000 рубли (около $54 до $122) на месец, с други ползи, но тази инициатива се провали почти веднага. Руската бюрокрация също така прави невъзможно доброволците, които са се присъединили през пролетта и лятото на 2022 г., да получат документи, доказващи, че са участвали в бойни действия - необходими за получаване на обещаните им плащания.
Лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров изглежда е отхвърлил предложението на Пригожин да участва в информационна кампания срещу руското МО. Това предполага, че тази кампания може да не успее да възстанови отслабващото влияние на Пригожин. Кадиров вероятно е отговорил на потвърждението на руското Министерство на отбраната, че чеченските формирования ще следват заповедите на всеки командир, назначен от президента на РФ Владимир Путин. Пригожин заяви на 18 февруари, че групата "Вагнер" не е подчинена на МО и "няма нищо общо с руската армия". Различните нагласи на Пригожин и Кадиров спрямо Министерството на отбраната напоследък правят силно впечатление.

Украински официални лица поставят под въпрос способността на руската армия да проведе офанзива в цялата Донецка област. Говорителят на Украинските сили за отбрана в Таврийското оперативно направление Олексий Дмитрашкивски заяви на 18 февруари, че руските сили вероятно започват да губят инерция по този участък от фронта.
Друга тема е Мюнхенската конференция по сигурността и изказванията за Украйна от западни политици.

Вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис обяви на 18 февруари, че САЩ са установили, че Русия е извършила в Украйна престъпления срещу човечеството. Харис отбеляза, че руските сили насилствено са депортирали стотици хиляди хора от Украйна в Русия, включително деца.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън добави, че Щатите продължават да определят престъпленията срещу човечеството като "най-явните престъпления".

Руските власти продължават да преследват местните жители за предполагаеми саботажи. Сибирският клон на Радио Свобода съобщи на 17 февруари, че полицията в Канск, Красноярски край, е изтезавала учител, арестуван за опорочаване на реклама за военна служба, с надеждата да го принуди да признае за палеж от 24 септември във военна служба за регистрация и набор в Канск.

Руски правозащитен проект заяви на 17 февруари, че областният съд на Махачкала, Дагестан, е глобил местен жител със 150 000 рубли (около 2027 долара) - минус 50 000 рубли (около 676 долара) като кредит за времето, прекарано в затвора по време на разследване - за протест срещу мобилизацията през септември 2022 г.

Украинският генерален щаб съобщи на 18 февруари, че руските сили обстрелват цивилни райони под руски контрол, за да дискредитират украинските сили сред жителите на окупираните райони.
Рамзан Кадиров приветства руските усилия да използват украинските деца като средство за русификация на окупираните райони. Той похвали началника на Министерството на вътрешните работи на чеченския Кучалойски район Рустам Агуев за това, че е взел дъщерята на украинско семейство в Донецка област под свое "покровителство".

ISW по-рано съобщи, че руските програми за принудително осиновяване, схемите за евакуация и програмите за "ваканция" на децата може да се явяват нарушение на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид и да представляват по-широко усилие за етническо прочистване. Съветникът на администрацията на Херсонска област Сергей Хлан заяви на 17 февруари, че руските сили постепенно разширяват зоната на принудителна евакуация за жителите на Херсонска област на източния (левия) бряг на река Днепър от 15 км на 30 км.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха

    13 32 Отговор
    Ето го и главния осеменител на рушката нация.... колко ли мужики ще са бременни като се върнат от фронта....

    Коментиран от #33

  • 2 Анти-маймуна

    11 24 Отговор
    Ха, животните въстават срещу таксиджията
  • 3 Хахахаха

    12 30 Отговор
    насочени към гражданска инфраструктура в град Хмелницки и Украинск в Донецка област (на около 30 км западно от град Донецк).



    Мдааа, до там я докараха рашките войната за една година! Стрелят ракети по град, който е на 30 километра от Донецк! Колко пъти ви го пиша това, русофили?
  • 4 Белина тоалетна хартия 5G микрочип

    8 6 Отговор
    Населението на всяка държава - 99.9% маймуни, 0.1% еволюирали
  • 5 Сск

    13 24 Отговор
    Гаварит Рассия -като не можем нищо да създадем- всичко ще унищожим!

    Коментиран от #35

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кадиров

    7 17 Отговор
    Аз участвам само в кампанията по осеменяването на млади оркчета!!! Ама много не издържат на напана...
  • 8 Вашето Мнение

    15 5 Отговор
    Не знам, повече от два месеца мисира надъхва жинжиляка с гьобелсова пропаганда, но дума не обелва за развитието на фронта. Господзарят наа мисира да не би вече да е превзел Москва?

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 "Втората армия в Света"

    8 18 Отговор
    В нета има видео където вагнеровци и орки се карат едни с други даже имаше и изтрели!!! Скоро сами ще се самоизбиват орките!!! Дай боже!

    Коментиран от #13, #30

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българин

    17 3 Отговор
    ISW да сподели състоянието на Бай Джо. Нещо е изплискал лихеня и ич не го бива тия дни. Нещо медиипе углошителбо мълчат
  • 13 Ще се трепят

    6 12 Отговор

    До коментар #10 от ""Втората армия в Света"":

    Като мексикански картели.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 САТЪРА НА ХАНА

    16 5 Отговор
    КАДИРОВ И ПРИГОЖИН ИГРАЯТ ЦИРКОВЕ
    ПРЕДИ НАСТЪПЛЕНИЕТО НА РУСКАТА АРМИЯ
    ......
    АКО СЪМ УКРАИНЕЦ , ЩЕ ГЛЕДАМ ДА НАПУСНА УКРАЙНА ПРЕДИ 21 ФЕВРУАРИ
    ...

    Коментиран от #47

  • 16 Моето мнение

    9 17 Отговор

    До коментар #8 от "Вашето Мнение":

    Една година от началото на 3-дневната операция, а вие орките все още не сте превзели Донбас... Срам за космическо-галактическата мордорска армия!
  • 17 Реално

    8 16 Отговор
    РуЗЗия провеждаща тотален геноцид, етническо прочистване престъпления срещу цивилни. РуЗЗия използваща всеки известен сталинистки похват вътре в страната. Това е и ВИНАГИ Е БИЛА РуЗЗия.

    Коментиран от #26

  • 18 Панов

    7 12 Отговор
    Различните групировки се готвят за предстоящата гражданска война в русия
  • 19 Ха ха ха

    4 14 Отговор

    До коментар #9 от "Русофоб":

    Въобще не се множат, Пирожкин явно е натегнал троловете си..... има и няколко копейкинци, ама това е костя да се натегне пред ръководството си...
  • 20 Ха ха ха

    5 13 Отговор
    Киев за три........ години........

    Коментиран от #37

  • 21 ЕфремоваВземиПредвид

    5 2 Отговор
    Че поместваш неща във ФейктиБг. Не е нужно да си толкова описателна. Един абзац е достатъчен.
  • 22 Филипс

    10 4 Отговор
    Занимават ви с глупости соросчиите
  • 23 Христо Ботев

    12 6 Отговор
    Български колабороционисти се чудят вече какви измислици да пишат за Руската Федерация

    Коментиран от #39

  • 24 Ушанков

    5 7 Отговор
    Хаха
    Тик Токърът е тотален Тъпунгер .
    На интервюто със Скабеева , горката не знае какво да го пита ,и не разбира Плиткоумника Кадиров какво говори .
    Хахага
    Иначе размахва някакво пистолетче и се прави на герой.
    Ама ние ги знаем тия постановки от хилядите Ти Ток изпълнения .
    Тотален тъпунгер .
    Хаха
  • 25 ПалавНИК

    6 8 Отговор
    1/3 от населението на СССР, което беше 290млн. Сега РФ е 146млн., а руснаците са не повече от 80-90млн. Другите са чеченци, дагестанци, якути, чукчи, буряти, тувинци... общо 84 автономни области. Докато всички си живеят в областите руснаците живеят навсякъде, във всички републики, области, окръзи и краища са определен процент от населението, къде повече, къде по-малко. Заемат обикновено управленски постове в администрацията, полиция, армия. Държат се и живеят там като господари и колонизатори, каквито са всъщност. Затова в другите републики, видяли какво е без руснаци - Казахстан, Азербейджан, Прибалтийските, Украйна и др. са нежелани и гонени. Ето това те смятат за фашизъм и национализъм и тръгват към реваншизъм. Затова и тъгуват за СССР и искат СССР2.0 да си дерибействат пак на воля. Това е пропито вече в техния национален характер - високомерни, нагли и нахални, всеки им е длъжен и трябва вечно да им е благодарен.

    Коментиран от #27

  • 26 Тоталния

    6 9 Отговор

    До коментар #17 от "Реално":

    руски Геноцид си върви .
    В Тува например ,останаха ли вече млади мъже .
    То май и дърти вече няма .
    Само оня кретен Шойгу.
  • 27 Статистика

    7 5 Отговор

    До коментар #25 от "ПалавНИК":

    Руската Федерация е 180 милиона население, а руснаците са 110 милиона останалите са от републиките. 146 милона беше ОНД преди 30 години

    Коментиран от #32

  • 28 Патриота

    8 3 Отговор
    Тук пак някой е пръ.днал на шекели с фейк
  • 29 Гивиту

    4 5 Отговор
    Тия започнаха да се изяждат като нищо скоро ще има чеченска ислямска република със стар враг кремъл
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Щерев

    6 8 Отговор
    Русия е в състоянието което е била през Първата световна война. На прага на поражение и гражданска война. Тези частни армии на кадировци,пригожини,ФСБ, нац.гвардия, сега и на шойгу са подготовка за гражданска война
  • 32 Къде са 180

    3 10 Отговор

    До коментар #27 от "Статистика":

    Милиона бе гений .
    146 милиона са и всяка година намаляват със по 500 хиляди .
    Хахах .
    А с тая война ще бъдат и повече и то най вече мъже
    Но все от малцинствата .
    Руските джендъри не са фронта .
    Пушечно месо е само от вътрешността на РФ.
    Руския геноцид е политиката на Кремъл .
  • 33 хихикочко..

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха ха":

    Ха ха ха-главния осеменител на 4-км..
  • 34 Мишел

    7 4 Отговор
    ISW: Сигурно..., вероятно..., няма други доказателства..., може би..., възможно....
    За сведение на ISW, Русия обяви, че е увеличила многократно производството на хиперзвукови ракети Кинжал, Циркон и други, както и на крилати ракети , като при някои увеличението месечно е над 50 пъти.
    Което показва, че украинската прогноза "руските сили вероятно губят инерция на този участък от фронта " е обикновена украинска пропагандна лъжа .
  • 35 съско..

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "Сск":

    Говорит москва-уже великая и могучия..на 30 км.от города харкив..да живее бандерия и шмъркачо-любителите на референдумите..
  • 36 Иохан

    3 3 Отговор
    Покорство, смирение, лекарства, джобни...С тазо диверсия на вашето съзнание от 20.03.2023 ще реализират с негласното ви съгласие нов вид разплащателно средство CBDC. Които няма системно номерче, няма да може да продава и купува. Това средство няма нищо общо с вида безналични в момента! В тази връзка референдума на една българска партия е абсолютна безмислица, защото реалните проблеми въообще не се обсъждат с населението и то ще бъде само уведомено! "Вие обсъждате ли с вашето куче проблемите"
  • 37 хихикочко..

    4 4 Отговор

    До коментар #20 от "Ха ха ха":

    Айде вова..два референдума,един аец със десет реактора и едно цяло море-азовско..и то само за една година, зеленио шмъркач ще излее като много дашен..
  • 38 ПалавНИК

    5 6 Отговор
    РФ и поточно Путин наруши Будапещенския договор още 2014 г с окупацията на Крим и част от Донбас.
    Още тогава САЩ и UK имаха пълното право като гаранти за целостта на Украйна да предприемат всички действия, вкл и военни.
    Избра се пътя на дипломацията, териториите не бяха признати от световната общност за отделени от Украйна.
    Минските споразумения не са признание за промяна на статута на тези територии, а за спиране на активните военни действия от двете/трите страни - ВСУ, сепаратистите и РФ. Провокациите бяха системно провеждани от Гиркин, Пушилин и сие.
    Другата лъжа за мачкането на руското население като причина за всичко. Тук нещата започват през 2008 г, Украйна като търсейки про-западна ориентация сключва даоговори за проучване за нефт и газ в черноморския си шелф със западни компании, залежи и на двете са намерени в големи количества до Крим. Така Украйна става сериозна заплаха за РФ, ако излезе от сферата на влияние и се асоциира с ЕС - би била най-големия производител на газ, нефт, въглища и желязна руда и преработени продукти от тях. Логично през 2013 РФ първо саботира решението на украинците за подаване на молба за членство в ЕС и предизвика размириците. Видимо къде установи контрол - Донбас - рудата и Крим - нефт, газ
    Нещата в света са попрости за обяснение като причинно следствени връзки.
  • 39 Белата Златка

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Христо Ботев":

    КРЕМ НААААШ!
  • 40 стоян георгиев

    5 5 Отговор
    Вчера Вагнер публикува клип как негови войници стрелят по снимките на шоигу и Герасимов,което в условия на война си е направо национално предателство.от своя страна военните спряха да подкрепят Вагнер с муниции.та процесите в Русия са интересни.
  • 41 Русофил...загубеняк

    5 4 Отговор
    То няма смисъл Рамзан Кадиров да участва в такова сдружение.
    МО са се укъкъли до ушите и няма да чуят нищо.
    А всичките са за електрическият стол в САЩ, казаха, че вече го подгряват за кремълските червени величия...
  • 42 Изумен

    3 3 Отговор
    По всичко личи, че тази една шеста от сушата се управлява неправилно.
    Няма друго обяснение за толкова хилава държава.
    Време е тази земя да се прехвърли под управлението на по-успешни държави.
    Като за начало с превръщането им в суровинни колонии поне докато се подмени увреденото поколение руснаци.
  • 43 Този смешен институт

    2 2 Отговор
    произвежда само лишени от елементарна логика опорни точки и би трябвало да го кръстят Институт за манипулации и дезинформации. Любими изрази - "вероятно", "може би"... Не знам кой ги приема сериозно. А като видях украинската им експертка да обяснява нещо, което няма и бегла връзка с понятието война, става ясно защо.
  • 44 Фриц

    1 1 Отговор
    Корабът потъва и плъховете се самоизяждат. Само така продължавайте едноклетъчни твари.
  • 45 Змия

    2 1 Отговор
    поредния фейк на някой които се прави на журналист
  • 46 бай

    2 1 Отговор
    явно не вървят добре нещата на укрите нато се проваля и ще повлекат запада на дъното до титаник
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания