Отидете към основна версия

2 761 14

Заради българите в Конституцията: Партиите в Северна Македония се изпокараха

  • северна македония-
  • конституция

Опозиция и управляващи си разменят взаимни обвинения

Взаимни обвинения, свързани с конституционните промени, които са вписани в преговорната рамка на Северна Македония, си размениха основните политически партии в страната, съобщи БТА.

Според опозиционната ВМРО-ДПМНЕ премиерът и лидер на управляващия СДСМ Димитър Ковачевски се опитва с натиск да промени мнението на всички, които са против подобни конституционни промени, защото дори в собствената му партия няма доверие в осъществяването на такъв процес.

Според управляващите от СДСМ лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се опитва чрез неверни информации да отклони натиска, който му оказват членове на неговата партия, които са убедени, че европейският път е единственият път за Северна Македония и конституционните промени трябва да се осъществят.

На пресконференция Мария Митева от ВМРО-ДПМНЕ заяви, че по информация на опозиционната партия на напрегната среща на СДСМ Ковачевски е заявил, че ако депутати от управляващата партия, които са против конституционните промени, го заявят публично, това може да принуди албанските партии, които са коалиционни партньори на управляващите, да приемат идеята на ВМРО-ДПМНЕ за предсрочни парламентарни избори тази година.

Митева също така попита дали Ковачевски е поискал от депутатите си да излязат с обща позиция и документ, който да бъде подписан от всеки поотделно, че безусловно ще гласуват за промените в конституцията и вписването на българите в основния закон.

„Съжаляваме, че всички сме свидетели на методите, които СДСМ използва, само за да запази властта за ден или месец повече. Вместо тази голгота, през която минава страната да е ежедневие още десетина месеца (до редовните парламентарни избори), Ковачевски може да сложи край на мъките си, като приеме предсрочни парламентарни избори, за да поиска мандат от гражданите за политиката, която води, а ВМРО -ДПМНЕ ще излезе с план в три стълба за излизане от кризата”, заявиха от опозиционната партия.

„Във ВМРО-ДПМНЕ има депутати, които подкрепят европейския път на държавата, които не са съгласни с антиевропейското отношение на Мицкоски и са готови да подкрепят конституционните промени. За тях кариерата на Мицкоски не е по-важна от европейското бъдеще на македонските граждани. Напротив. Изолиран и пълен заложник на „Левица” Мицкоски го очакват нови поражения. Когато процедурата влезе в парламента сме сигурни, че всички депутати от управляващото мнозинство, включително голяма част от депутатите и от опозицията, ще бъдат „за” конституционните промени, защото те са важни за европейския прогрес на държавата”, отговори говорителят на СДСМ Дарко Каевски.

Междувременно коалиционният партньор на СДСМ, албанската ДСИ проведе заседание на Централния си съвет, което беше посветено на т.нар. „Фронт за Европа”, в подкрепа на присъединяването на Северна Македония към ЕС.

„Има импулс за бързо членство в ЕС чрез бърза писта за региона, имайки предвид и решението на косовско-сръбския диалог, ние вярваме, че е спешно необходимо всички проевропейски сили в страната да се съберем в общ фронт, за да се предприемат съществените стъпки. Ако се изгуби тази инерция, можем да влезем в сериозна ситуация на изолация. Мненията на всички членове на председателството бяха единодушни, че този фронт е важен, и че това е единствената платформа за концентриране на европейската енергия на обществото, за да се осигури европейско бъдеще на гражданите”, посочи Буяр Османи.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: