Last news in Fakti

26 Март, 2023 10:33 2 749 14

Заради българите в Конституцията: Партиите в Северна Македония се изпокараха

  • северна македония-
  • конституция

Опозиция и управляващи си разменят взаимни обвинения

Заради българите в Конституцията: Партиите в Северна Македония се изпокараха  - 1

Взаимни обвинения, свързани с конституционните промени, които са вписани в преговорната рамка на Северна Македония, си размениха основните политически партии в страната, съобщи БТА.

Според опозиционната ВМРО-ДПМНЕ премиерът и лидер на управляващия СДСМ Димитър Ковачевски се опитва с натиск да промени мнението на всички, които са против подобни конституционни промени, защото дори в собствената му партия няма доверие в осъществяването на такъв процес.

Според управляващите от СДСМ лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се опитва чрез неверни информации да отклони натиска, който му оказват членове на неговата партия, които са убедени, че европейският път е единственият път за Северна Македония и конституционните промени трябва да се осъществят.

На пресконференция Мария Митева от ВМРО-ДПМНЕ заяви, че по информация на опозиционната партия на напрегната среща на СДСМ Ковачевски е заявил, че ако депутати от управляващата партия, които са против конституционните промени, го заявят публично, това може да принуди албанските партии, които са коалиционни партньори на управляващите, да приемат идеята на ВМРО-ДПМНЕ за предсрочни парламентарни избори тази година.

Митева също така попита дали Ковачевски е поискал от депутатите си да излязат с обща позиция и документ, който да бъде подписан от всеки поотделно, че безусловно ще гласуват за промените в конституцията и вписването на българите в основния закон.

„Съжаляваме, че всички сме свидетели на методите, които СДСМ използва, само за да запази властта за ден или месец повече. Вместо тази голгота, през която минава страната да е ежедневие още десетина месеца (до редовните парламентарни избори), Ковачевски може да сложи край на мъките си, като приеме предсрочни парламентарни избори, за да поиска мандат от гражданите за политиката, която води, а ВМРО -ДПМНЕ ще излезе с план в три стълба за излизане от кризата”, заявиха от опозиционната партия.

„Във ВМРО-ДПМНЕ има депутати, които подкрепят европейския път на държавата, които не са съгласни с антиевропейското отношение на Мицкоски и са готови да подкрепят конституционните промени. За тях кариерата на Мицкоски не е по-важна от европейското бъдеще на македонските граждани. Напротив. Изолиран и пълен заложник на „Левица” Мицкоски го очакват нови поражения. Когато процедурата влезе в парламента сме сигурни, че всички депутати от управляващото мнозинство, включително голяма част от депутатите и от опозицията, ще бъдат „за” конституционните промени, защото те са важни за европейския прогрес на държавата”, отговори говорителят на СДСМ Дарко Каевски.

Междувременно коалиционният партньор на СДСМ, албанската ДСИ проведе заседание на Централния си съвет, което беше посветено на т.нар. „Фронт за Европа”, в подкрепа на присъединяването на Северна Македония към ЕС.

„Има импулс за бързо членство в ЕС чрез бърза писта за региона, имайки предвид и решението на косовско-сръбския диалог, ние вярваме, че е спешно необходимо всички проевропейски сили в страната да се съберем в общ фронт, за да се предприемат съществените стъпки. Ако се изгуби тази инерция, можем да влезем в сериозна ситуация на изолация. Мненията на всички членове на председателството бяха единодушни, че този фронт е важен, и че това е единствената платформа за концентриране на европейската енергия на обществото, за да се осигури европейско бъдеще на гражданите”, посочи Буяр Османи.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Горките те

    28 2 Отговор
    Горката югозападна България.

    Коментиран от #13

  • 2 АВЕ...ХАЙДЕ СЕГА... ДА ВЗЕМЕМЕТЕ...

    22 3 Отговор
    ДА СЕ ИЗПОТРЕПЕТЕ ПО МЕЖДУ СИ...И ДА НАПРАВИТЕ ГОЛЯМА УСЛУГА НА СВЕТА...КАТО ИЗЧЕЗНЕТЕ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА..И ДА ВИ ПРИКЛЮЧИ ЖАЛКОТО И ГНУСНО СЪЩЕСТВУВАНЕ...
  • 3 СЗО

    18 1 Отговор
    Да се карат бе! Нас кво ни интересува.
  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 17 Отговор
    Прави впечатление, какъв красив център има Скопие! София няма едно красиво място за център. Само отделни красиви сгради, като Ал. Невски, Президентството, Нар. събрание, но около тях сбирщайн, никакъв архитектурен план!
  • 5 яяяя

    12 0 Отговор
    имате и друг път господа северно македонци към Сърбия
  • 6 Гост

    9 0 Отговор
    Сръбската агентура в Скопие работи активно.И ако меатните хора не го раз ират и продължават да вярват на тези хора,то си заслужават съдбата да бъдат изолирани и да им се наложи вето за ЕС.С инат и омраза няма как да сме в един съюз.
  • 7 Гошо мексиканеца

    7 1 Отговор
    Много хора упражняват обществено-полезен труд. Има и такива, които упражняват обществено-вреден труд. Вторите получават значително по-големи пари от първите! Познайте тези от кои са!?
  • 8 1234

    7 1 Отговор
    Ама тия се вземат много насериозно,кога ще ги делиме с шиптърите?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 1917

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Горките те":

    Искането на нашия "политически елит" за вписване на българите като малцинство в Македония е ПРЕДАТЕЛСТВО, тъй като се признава македонска нация, македонски език и македонска идентичност. Няма българско малцинство - всичките там - са българи, за съжаление половината население вече са шиптери.....
  • 14 Пророка !

    4 2 Отговор
    Елементарно .България излиза от ЕС,Македония влиза.Няма да има спорове обиди и т.н.
Новини по държави: