Отидете към основна версия

1 551 14

Джо Байдън и канадският премиер Джъстин Трюдо обсъдиха отношенията с Русия и Китай

  • джо байдън-
  • джъстин трюдо-
  • сащ-
  • канада-
  • русия-
  • китай

Разговорите идват дни след срещата на руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин в руската столица

Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън и канадският премиер Джъстин Трюдо обсъдиха отношенията с Русия и Китай по време на посещение на Байдън в Отава, предаде БНР. Разговорите идват дни след срещата на руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин в руската столица.

На пресконференция с Трюдо Байдън постави под въпрос сътрудничеството между Москва и Пекин, като заяви, че китайската страна все още не е предоставила оръжия на Русия, които тя да използва във войната в Украйна. Предупреждения за възможна подобна стъпка от страна на Китай бяха отправени наскоро от американски официални представители.

"Вижте, не възприемам Китай, нито Русия несериозно, но мисля, че ние доста преувеличаваме. През последните три месеца слушах как Китай ще изпрати значително количество оръжия на Русия и те ще обсъдят това. Китайците все още не са направили подобно нещо. Не смятам, че няма да се случи, но то все още не е факт".

Джо Байдън заяви, че Съединените щати са разширили своите партньорства, включително с организации като НАТО и групата на седемте най-развити държави, докато в същото време не може да се каже, че китайската страна е поела някакъв значителен ангажимент към Москва.

Джо Байдън каза още, че Вашингтон и Отава са се споразумели по въпроса за нелегалната миграция през общата граница. Според него договорката предвижда търсещите убежище хора, които я преминават на нерагламентирани места, да бъдат връщани обратно в другата държава.

Планът обаче беше разкритикуван от защитници на човешките права които смятат, че той ще накара хората да се впускат в рискови пресичания на браздата или да търсят съдействието на каналджии.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: