Отидете към основна версия

11 004 65

Джо Байдън няма да уважи новия крал

  • джо байдън-
  • чарлз iii-
  • коронация-
  • официална визита

Президентът на САЩ няма да присъства на коронацията на Чарлз III

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън ще откаже поканата да присъства на коронацията на краля на Великобритания Чарлз III в Лондон през месец май. Вместо него на церемонията може да присъства първата дама на САЩ Джил Байдън, съобщава The ​​Daily Telegraph, позовавайки се на свои източници.

Основната причина за това е, че пътуванията в чужбина са много изтощителни за 80-годишния американски президент, във връзка с което администрацията на Вашингтон се опитва да намали броя им до минимум, оставяйки в графика само най-необходимите чуждестранни визити. Като се има предвид пътуването на Байдън до Северна Ирландия и Република Ирландия в средата на април, второ посещение на Британските острови за един месец се счита за малко вероятен сценарий, пише вестникът. Британският посланик в САЩ Карън Пиърс и представители на Бъкингамския дворец са в "сърдечни и дипломатически" преговори с Белия дом относно състава на американската делегация на коронацията, допълва The ​​Daily Telegraph.

Известно е, че на 11 април Байдън ще пристигне в Белфаст, за да участва в събитията по повод 25-ата годишнина от подписването на Споразумението от Белфаст (Споразумението от Разпети петък), което сложи край на въоръжената конфронтация между протестантските юнионисти и Католически националисти в Северна Ирландия. Вестникът отбелязва, че именно в Ълстър американският президент може да се срещне с Чарлз III, с когото е имал „силна връзка“.

Тогава Байдън, който има ирландски корени, ще се отправи към Дъблин, където ще остане от 12 до 15 април. Daily Telegraph предположи, че решението на Байдън да прекара много по-дълъг период от време в Република Ирландия, отколкото в Обединеното кралство, всъщност може да е показателно за отношението му към излизането на Великобритания от Европейския съюз.

По-рано администрацията на Вашингтон посочи на британските власти необходимостта от разрешаване на противоречията с Брюксел около търговското споразумение за Северна Ирландия след Брекзит. Според изданието посещението на Байдън в Ълстър е можело да бъде поставено под въпрос, ако страните не са се договорили в края на февруари да подпишат т.нар. Уиндзорска концепция, която опростява процедурата за внос на стоки в Северна Ирландия от други части на Обединеното кралство, с изключение на продуктите, които се изпращат до Ирландия.

"Глупаво решение"

Коментира Боб Сийли, член на комисията по външни работи на Камарата на общините на британския парламент от управляващата Консервативна партия. "Ако бях президент на САЩ, щях да дойда на коронацията на краля на Англия. Няма съмнение в това. Изглежда глупаво решение", каза той.

В същото време Тобиас Елууд, председател на комисията по отбрана на Камарата на общините, каза, че посещението на коронацията на британския монарх традиционно не е задължително събитие за президента на САЩ. Според него "не трябва да говорим твърде много за отсъствието" на Байдън на коронацията. В същото време източниците на вестника добавят, че все още има малка вероятност за посещение на Байдън в Лондон.

Коронацията на Чарлз III

Церемонията по коронясването на 74-годишния Чарлз III ще се състои на 6 май - 8 месеца след смъртта на Елизабет II. Събитието ще се проведе в Уестминстърското абатство в Лондон в присъствието на 2000 души. Покана да присъстват на церемонията по-специално получиха лидерите на Белгия, Унгария, Ирландия, Испания, Монако, Франция, Япония, лидерите на Европейския съюз и новият първи министър на Шотландия Хамза Юсуф, който се придържа към републикански възгледи. Руският посланик в Лондон Андрей Келин каза в сряда, че не очаква покана за коронацията при сегашните политически реалности.

През 1953 г. 34-ият президент на САЩ Дуайт Айзенхауер пропуска коронацията на Елизабет II. Вместо това в Лондон е изпратена високопоставена делегация, която включва бившия началник-щаб на американската армия Джордж Маршал и губернатора на Калифорния Ърл Уорън.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 25 гласа.

Свързани новини